Mis gibi kokan tarçın, kakule, muskat ve karanfille tatlandırdığım, çay veya kahvenin yanında atıştırmalık olan bu lezzetli bisküviler dünyanın bir çok yerinde Aralık ayı boyunca hemen her yerde yeni yıl temalı ve çeşitli kalıplarla şekil vererek yapılır.
Sevdiklerinize yılbaşı hediyesi olarak verebileceğiniz ev yapımı bisküviler çok beğenilecektir.
HThayat.com da yayınlanan tariflerimden biri olan bisküvilerin tarifine geçelim.
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 12-15 dakika
Malzemeler:
200 ml. su bardağı ölçüsüyle;
1adet karanfil
1 adet kakule çekirdeği
1 tutam muskat
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
Yarım su bardağı esmer şeker
1 yumurta
125 gr tereyağı, küçük parçalara bölünmüş
50 gr marzipan (badem ezmesi)
3-4 çorba kaşığı un, hamuru açarken kullanmak için
Minik süs şekerleri
Yapılışı:
*Karanfil ve çekirdeğinden çıkarılmış kakule tohumlarını havanda tamamen toz hale gelene kadar ezin. Muskatı rendenin ince tarafı ile bir tutam olacak şekilde rendeleyin.
*Unu eleyip karıştırma kabına alın, toz haline getirdiğiniz karanfil, kakule, muskat ve tuzu ilave ederek harmanlayın. Esmer şeker, yumurta ve tereyağını ekleyin, marzipanı da elinizle ufalayarak malzemelerin üzerine ilave edin.
*Tüm malzemeleri mikserin hamur yoğurma aparatı ile 4-5 dakika karıştırın. Elinizle hamuru toparlayın ve strech filme sarıp buzdolabında en az 1 saat dinlendirin.
*İki fırın tepsisine fırın kağıdı serin.
*Dinlenen hamuru ayrı bir fırın kağıdı üzerine alın, merdaneyle yarım cm kalınlığında açın. Hamuru açarken ara sıra un serpmek hamurun merdaneye yapışmasını önleyecektir!
*Çam ağacı, kardan adam, kar tanesi gibi elinizde mevcut olan kalıplarla kesip, şekillerini bozmamaya dikkat ederek spatula yardımıyla tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kalan hamuru toparlayın ve aynı işlemi hamurlar bitene kadar yapın.
*Hamurların üzerlerine minik şekerleri hafifçe bastırarak süsleyin.
*5 dakika önceden 175 derece ısıya ayarlanmış fırında 12-15 dakika bisküvilerin üzerleri pembeleşinceye kadar pişirin. Fırın ısıları markalara göre farklılık gösterdiğinden kurabiye pişirdiğiniz ısıya ayarlayın.
*Pişen bisküvileri soğuyana kadar tepside bekletin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Hamuru bir gün önceden hazırlayıp buzdolabında bekletebilirsiniz. Oda ısısına aldıktan 10 dakika sonra kullanın.
*Bir hafta kadar serin bir yerde kapalı kutu içinde saklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın