Kurutulmuş meyveler, kuruyemişler ve badem ezmesiyle yapılan bir çeşit mayalı tatlı çörek olan Stollen yeni yıl yaklaşırken Avrupa’da market raflarında yerlerini almışlardı. Tadını bilenlerin çok beğendiği bir lezzet olan Stollen benim de favorilerimden biridir.
Geçenlerde yaptığımız İspanya gezimizde bir tane alıp fotoğraflayarak sosyal medya hesabımda paylaştığımda birçok kişi tarafından tarif istendi.
Çok eskilerden tarif defterimde var olan bu lezzeti uzun zamandan beri yapmamıştım, tam ölçü verebilmek için bu hafta ikinci defa pişirerek tarifi sizlerle paylaşıyorum.
Hazırlaması biraz zaman alsa da yapmaya değecek kadar leziz olan kuru meyveli çörekten aşağıda verdiğim ölçüden 30 cm uzunluğunda iki tane elde edersiniz. Pişirip soğuttuktan sonra streç film ile kaplayıp derin dondurucuda uzun süre saklayabilirsiniz.
Kahve veya çay yanına çok yakışan, incecik bir dilimi bile doyurucu olan bu lezzeti deneyin derim.
Kısa bir not;
Tarifin daha kolay anlaşılır olması için bol fotoğraflı, ayrıca malzemeleri ve yapılış aşamalarını sıralayarak numaralandırdım.
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemeler:
250 ml lik bardak ölçüsüyle;
1- 1/2 bardak çekirdeksiz sarı kuru üzüm, 100 gr
1/2 bardak çekirdeksiz siyah kuru üzüm, 100 gr
1/2 bardak portakal & limon kabuğu şekerlemeleri, 75 gr
1 portakal suyu, 100 ml
2 tatlı kaşığı rom, arzu ederseniz
2- 1 bardak + 1/5 bardak ılık süt, 300 ml
1/5 bardak toz şeker, 50 gr
1 paket instant kuru maya, 10 gr
3- 200 gr tereyağı, oda ısısında
1 yumurta
1 limon kabuğu, rendelenmiş
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
4- 4 bardak + 1/5 bardak un, 690 gr
1 çay kaşığı muskat tozu
1 çay kaşığı kakule tozu
1 tutam tuz
5- 50 gr kabuksuz tuzsuz badem, iri parçalara bölünmüş
*(3 yemek kaşığı un, meyveleri ekledikten sonra hamuru toparlamak için kullanılacak)
6- 300 gr marzipan (badem ezmesi), iki eşit parçaya bölüp 25 cm uzunluğunda olacak gibi rulo haline getirin.
7- 1/2 bardak tereyağı, 100 gr (eritilmiş)
1/2 bardak pudra şekeri, 100 gr
Yapılışı:
1- Kuru üzümler, portakal ve limon kabuğu şekerlemelerini bir kaba alıp üzerlerine portakal suyu ve arzu ederseniz rom döküp karıştırın. Kabı streç film ile kaplayıp bir gece veya 4-5 saat buzdolabında bekletin (bu süre sonunda kuru meyveler portakal suyunu çekecek ve yumuşayacaklardır).
Hamur mayalama hazırlıklarına başlarken meyve karışımını oda ısısına gelmesi için buzdolabından çıkartın.
2- Sütü cam kaba alın, toz şekerin 1 yemek kaşığını ve mayayı ilave edip karıştırın. Kabın üzerini streç film ile kaplayın, yaklaşık 15 dakika mayanın üzerinde baloncuklar oluşana kadar bekletin.
3- Oda ısısındaki tereyağını küpler halinde doğrayıp stand mikser veya çırpma kabına alın. Yumurta, rendelenmiş limon kabuğu, şekerin kalanını ve vanilya özütünü ilave edip kremamsı kıvam alana kadar çırpın.
4- Un, muskat, kakule tozu ve tuzu elekten geçirerek tereyağlı yumurtalı karışıma ekleyin. Sütlü mayalı karışımı da ilave edip stand mikserin çengel aparatını kullanarak veya mikserle yavaş yavaş hamur toparlanana kadar çırpın.
Hamuru tezgaha alarak elinizle 5 dakika daha yoğurduktan sonra geniş bir kaba alarak üzerini hava almayacak gibi streç film ile kaplayıp hamur iki katı hacime ulaşana kadar yaklaşık 1 saat mayalandırın.
Mayalanan hamuru tezgaha alıp havasını çıkarana kadar 3-4 dakika yoğurun. Hamuru iki eşit parçaya ayırın.
5- Meyveli karışıma bademleri ekleyin. Hamurun birini 20 cm çapında olacak gibi yuvarlak açın, ortasına meyveli & bademli karışımın yarısını serpiştirin.
Dışardan içeri doğru yoğurarak meyvelerin hamura karışmasını sağlayın (bu aşamada meyvelerden dolayı hamur ele yapışan bir kıvam aldığından tezgaha *3 yemek kaşığı kadar un serperek hamuru toparlayın, hamur ele yapışmayacak ve tok kıvamda olmalı! Ayrıca pişerken açıkta kalan meyvelerin yanma riski olduğundan meyveleri mümkün olduğu kadar hamurun içine alın).
Hamuru 18 cm 30 cm ebatında merdane ile üst ve alt kenarları hafif yüksek kalacak gibi açın.
6- Rulo halindeki marzipanı hamurun uzun tarafına ortaya doğru yerleştirin. Hamuru üstteki bölümü biraz içeride olacak şekilde katlayarak katladığınız bölümün 2 cm içerisinden hafifçe bastırarak sabitleyin.
Diğer hamura da aynı işlemi uygulayın. Hazırladığınız stollen hamurlarını fırın kağıdı serilmiş iki ayrı tepsiye yerleştirin.
Fırını alt-üst konumunda 50 derece ısıya ayarlayın. Tepsileri fırına verin ve iki misli hacime ulaşana kadar 15-20 dakika fırında bekletin.
Fırın ısısını 175 dereceye ayarlayıp stollenleri 40 dakika kadar üzerleri kızarana kadar pişirin.
7- Pişen stollenleri fırından çıkardıktan hemen sonra eritilmiş tereyağını fırça yardımıyla her taraflarına sürün, bol pudra şekeri serpip soğuduktan sonra tüketene kadar streç film ile kaplayarak serin yerde saklayın.
Yeni yılda tüm dileklerinizin gerçekleşmesi dileğiyle afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın