Meksika mutfağından;
Dolmalık biberleri tahıllı ve acı biberli iç harç ile doldurduğum dolmalar Sofra Dergisinde yayınlanan tariflerimden biri…
Vejetaryen beslenme için de uygun olan tahıllı leziz dolmaları bir gece önceden hazırlayarak, ikinci fırınlama aşamasını servis öncesi yapabilirsiniz, domates sosunun çok yakıştığı dolmaları deneyin derim.
Arama kutusuna ”Çeşit Çeşit Biber” yazarak Softa Dergisi için hazırladığım biberli diğer tariflerime ulaşabilirsiniz.
Servis: 5 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 25 + 15 dakika
Malzemeler:
200 ml lik bardak ölçüsüyle;
10 adet kalın kabuklu büyük boy dolmalık biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 adet acı kırmızı biber, ince doğranmış
2 adet sivri biber, ince doğranmış
4 diş sarımsak, ezilmiş
2 domates, yemeklik doğranmış
1 bardak haşlanmış yeşil mercimek
1 bardak haşlanmış börülce fasulye
7-8 sap maydanoz, ince doğranmış
Yarım çay kaşığı zerdeçal
1 er çay kaşığı kimyon, karabiber ve tuz
150 gr cheddar peyniri
Domates sos malzemeleri:
1 diş sarımsak
3 adet domates rondodan geçirilmiş
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı acı toz biber
Yapılışı:
*Biberleri yıkayıp kurulayın, saplarından aşağı doğru çizik atarak kesin ve karnıyarık gibi ortalarını açın. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye yerleştirin ve 180 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirin. Fırından aldıktan sonra yumuşamaları için bir kaba alarak üzerlerini streç film ile kaplayın.
*Zeytinyağı, kuru soğan ve biberleri tavaya alarak orta ateşte kavurun, sarımsakları ilave ederek kavurmaya devam edin. Domates, mercimek, börülce fasulye ve baharatları ekleyip 2-3 dakika daha kavurarak ocağı kapatın. En son maydanozları ilave ederek karıştırın. İç malzemeler ılınınca tavla zarı formunda doğranmış cheddar peynirlerinin yarısından fazlasını ilave edin.
*Yumuşayan dolmalık biberlerin aralarını karnıyarık gibi açarak çekirdeklerini sivri uçlu bıçak yardımıyla çıkartın, iç malzemeyle doldurarak üzerlerine kalan cheddar peynirlerini serpiştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında peynirler eriyene kadar yaklaşık 15 dakika pişirin.
*Bu arada domates sos için ezilmiş sarımsağı zeytinyağında yakmamaya dikkat ederek kavurun, domates ve baharatları ilave ederek sos koyulaşana kadar pişirin.
*Biber dolmalarını fırından aldıktan sonra üzerlerine domates sosu dökerek sıcak veya ılık olarak servis edin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın