Mevsiminde taze alınan barbunya ile yapılan yemeğin lezzetine doyum olmuyor. Yıllar evvel kıymetli bir büyüğümden öğrendiğim tarifi, her zaman aynı usulde yapıyorum ve evdekilerin beğeniyle yediği vazgeçilmez yemeğimiz oluyor.
Malzemeler :
1 kg kabukları ayıklanmamış barbunya, veya yarım kg lık dondurulmuş barbunya
1 büyük kuru soğan, tavla zarı gibi doğranmış
4-5 adet orta boy domates, yemeklik doğranmış
4-5 adet sivri biber, ortadan bölüp çekirdeklerini çıkararak her biri 4-5 cm uzunluğunda kesilmiş
1 adet havuç
1 limon suyu
2 çorba kaşığı fındık yağı
1 tatlı kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Tuz
Üzeri için :
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı :
*Barbunyaların kabuklarını ayıklayın. Bol suda koyu rengi çıkana kadar 15 dakika kadar haşlayın. Suyunu süzüp soğuk suda bekletin.
*Ayrı bir tencerede fındık yağında soğanları kavurun. İstediğiniz formda kestiğiniz havuçları ilave edip kavurmaya devam edin. Havuç kavrulunca turuncu rengini veriyor ve yemeğe lezzet katıyor. Biberleri ve sarmısakları ekleyin karıştırmaya devam ederken domatesleri ekleyip 4- 5 dakika kadar pişirin.
*Barbunyaların suyunu süzerek domatesli karışıma ekleyin. Karabiber, pulbiber, tuz, limon suyu ve suyu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatıp 30 -35 dakika kadar kısık ateşte barbunyalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Sıcak olarak servis tabağına aldığınız barbunyaların üzerine 1 çay bardağı zeytinyağını gezdirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Püf noktaları :
*Soğan ve havuç kavrulurken tatlandığı için şeker ilave etmeye gerek kalmıyor.
* Yemeklerinizi pişirken çok az miktarda fındık yağı veya ayçiçek yağı kullanın. Zeytinyağının besin değerini kaybetmemesi için daima yemeklere piştikten sonra ilave edin.
* Sebzeleri haşladıktan sonra pişme işlemini sonlardırmak için suyunu süzüp soğuk suda bekletin.
Bir yanıt yazın