Pişerken etrafa yaydığı mahlep, kakule ve damla sakızının mis kokuları için bile yapmaya değer olan çörekleri uzun zamandan beri evde denemek istiyordum.
Zira bugüne kadar Rum arkadaşlarımın yaptıklarını defalarca tatmışlığım vardı. Geçen yaz Yunanistan seyahatimizde Selanik’li dostlarımızın evlerine davet edildiğimizde ikram ettikleri çöreklerin tadı da halen damağımdadır.
Madem paskalya çöreğini evde yapacaktım, tarif kaynağından alınmalıydı. Selanik’ten sevgili Diane’den tarif gelince haftasonu ilk denemeyi onun verdiği ölçülerle 1 kilo un ile hazırladım ve her biri 40 cm uzunluğunda 4 adet kocaman çörek elde ettim. Sıcakken tadına baktığımızda tel tel ayrılmış katmanları ve lezzetiyle aradığım tarif işte budur diyerek yarım kilo un ile ölçüleri netleştirmek ve tarifi sizlerle paylaşabilmek için tekrar hazırladım.
Lezzetine doyamadığımız çöreklerin bir bölümü arkadaşlarla paylaşıldı, kalanlar streç filme sarılarak dondurucuya yerleştirildi. Hatta bir dilimini dondurucudan çıkararak ısıtıp test ettik ve lezzetinden bir şey kaybetmediğini gördük.
*HThayat yemek tarifleri sayfamda geçen haftalarda yayınlanan ve bir çok kişi tarafından denenip çok beğenilen çöreği kolaylıkla yapabilmeniz için bol fotoğraflı anlatım yapıyorum.
Servis: 2 adet 40 cm lik çörek
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 35- 40 dakika
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
Yarım paket yaş maya, 21 gr
Yarım su bardağı ılık su, 100 ml
Yarım su bardağı ılık süt, 100 ml
1 su bardağı toz şeker, 170 gr
4 – 4,5 su bardağı un, yaklaşık 500-563 gr
125 gr tereyağı
2 orta boy yumurta, oda ısısında
1 tatlı kaşığı damla sakızı, dövülmüş
1 tatlı kaşığı kakule, çekirdeklerinden ayıklanıp dövülmüş ölçü
1 tatlı kaşığı mahlep
3-4 yemek kaşığı un, hamuru rulo yaparken tezgaha serpmek için
2 yumurta sarısı, 1 yemek kaşığı su ile çırpılmış
4 yemek kaşığı file badem
Susam, arzu ederseniz
Yapılışı:
*Yaş mayayı cam bir kap içinde ufalayın, 1 su bardağı şekerin bir yemek kaşığını, yarımşar bardak su ve sütü ekleyip karıştırın. Üzerini temiz bir bezle örterek 10-15 dakika kadar kabarcıklar oluşana kadar bekletin.
*Bu arada tereyağını çok kısık ateşte eritip hamuru yoğuracağınız kaba alın, kalan şekeri ekleyip el çırpıcısıyla karıştırın (tereyağının soğumuş olmasına dikkat etmeli ki yumurtayı pişirmesin).
*Yumurtaları da ekleyip homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
*Unu eleyip damla sakızı, kakule ve mahlep ile harmanlayın (ilk aşamada unun 4 su bardağını kullanın, gerekirse kalan yarım bardağı ekleyin),unlu karışımı tereyağlı karışımın üzerine alıp ortasını havuz gibi açın. Kabarcıklar oluşan mayalı karışımı unun ortasına akıtın ve dışardan içeri doğru yoğurmaya başlayın.Gerekirse yarım su bardağı unu da ekleyin. Ele yapışmayan ama yumuşak bir hamur olmasına dikkat edin!
*Hamuru toparlayıp üzerini streç film ile kaplayın, hamur iki katı hacime ulaşana kadar (yaklaşık 1 saat) ılık ve hava almayan bir yerde bekletin.
*Fırın tepsisine fırın kağıdı serin. Mayalanmış hamuru un serpilmiş tezgaha veya slikon mat üzerine alın ve havasını çıkarmak için 1-2 dakika yoğurup iki eşit bezeye ayırın.
*Saç örgüsü yapmak için bezelerden her birini üç eşit parçaya ayırarak yaklaşık 40 cm uzunluğunda rulolar yapın, saç örgüsü şekline getirin, uçlarını altına doğru kıvırarak sabitleyin ve tepsiye yerleştirin. Diğer bezeye de aynı işlemi uygulayın (tekrar mayalanıp kabarmalarını dikkate alarak hamurları tepsiye aralıklı olarak yerleştirmeli).
*Hamurlara ikinci mayalamayı pratik bir şekilde yapmak için fırın ısısını 50 dereceye ayarlayıp tepsiyi fırına alın. Fırının kapağı kapalı olarak 25-30 dakika kadar hamur iki katı hacime ulaşana kadar mayalandırın.
*Tepsiyi fırından alın, bu arada fırın ısısını 170 dereceye ayarlayın. Yumurtalı karışımı fırçayla hamura bastırmadan hafifçe sürün (hamur yumuşak olduğundan fırçayı bastırırsak hamurun sönmesine sebep olur). Üzerine file badem ve arzu ederseniz susam serpin.
*Isınmış fırında 35 – 40 dakika kadar pişirin. Yumurta sarısından dolayı 20. dakikadan itibaren çörek kızarmaya başlayacaktır, içinin hamur olmaması için en az 35 dakika pişirmek gerekiyor.
*Sıcak veya ılık olarak servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın.
Aysel Türköz der ki
Bu hafta sonu denedim. mükemmel oldu. Tek sorun bizim aileye yetmedi 🙂 2 kat ölçüyle yapacağım tekrar.
Chez Maman der ki
Merhaba,
Beğenmenize sevindim:) bizde de yapmaya başlayınca ikincisi ertesi gün istenir mutlaka.Afiyetler olsun, sevgiler…
Fatma der ki
Paskalyayı çok seven biriyim; çok da yapmaya çalıştım fakat paskalyanın o istediğim tadına da dokusuna da lezzetine de ulaşamadım.Benim istediğim tadı; ne tatlı ne de tuzlu olan tat, dokusu da vermiş olduğunuz o ilk resimdeki doku (alttaki dokular biraz sıkı görünüyor) vermiş olduğunuz o ilk resimdeki paskalyanın ölçülerini rica etsem verirmisiniz.Saygılarımla….Vermiş olduğunuz ölçülerde şeker miktarı çok gibi sanki,
Chez Maman der ki
Merhabalar, buradan paylaştığım tarifi bire bir uygularsanız beğeneceğinizi tahmin ediyorum, şekeri damak tadınıza göre azaltabilirsiniz ama verdiğim ölçülerdeki paskalya çöreği için çok değil bu miktar. Paskalya çöreği sıcakken fotoğraftaki gibi tel tel ayrılan bir dokuda oluyor, soğuyunca diğer mayalı hamur işlerinde olduğu gibi biraz daha sıkı dokuya sahip oluyor, yani sıcak olarak tüketilmesini öneriririm. Umarım yardımcı olmuşumdur, sevgiler…
ARZU der ki
Merhaba,
Hamurun içine 2 ayrı yumurta mı yoksa üstüne konulan sarının beyazları mı eklenecek?
Chez Maman der ki
Merhaba, hamura 2 bütün yumurta ekliyoruz, Üzerine sürmek için ayrıca 2 yumurta sarısı kullanıyoruz.
ARZU der ki
Tekrar merhaba, çok sağolun, bu şekilde yaptım nefis oldu. 2 yerine 3 tane biraz daha ufak çörek yaptım. Fotoğraf ekleme yeri olsaydı, ekleyecektim:)
Chez Maman der ki
Arzu hanım merhaba,
Beğenmenize çok sevindim:) Ah keşke fotoğraf ekleme yeri olsaydı:)
Ellerinize sağlık, afiyetler olsun:)
Özlem Öz der ki
Süper bir tarif mükemmel oluyor ☺️ teşekkür ederim paylaştığınız için ☺️☺️☺️
Chez Maman der ki
Özlem hanım merhaba, Paskalya çöreği tarifimi deneyip beğenmenize mutlu oldum🙏🤗Zarif yorumunuz için ben teşekkür ediyorum🙏🥰
Çok sevgiler🥰
Öznur Çetinkaya der ki
Bende paskalya çöreği ile yeni tanıştım tadına ve mahlep e bayıldım sizin gibi kaynağından bir tarif arıyordum ki az önce karışma sayfanız çıktı ilk fırsatta deneyeceğim
şimdiden tarif için teşekkürşer
Chez Maman der ki
Öznur hanım çok denenip beğenilen tariflerimden biri, evde kendiniz yaptığınızda eminim çok lezzetli olacaktır. Ben teşekkür ediyorum:) Çok sevgiler:)