Yunan mutfağına ait bir lezzet olan Pastitcio için bir çeşit fırın makarna diyebiliriz. Haşlanan makarnaya, kıymalı iç harç ve beşamel sos ilave edilip daha sonra kızana kadar fırında pişiriliyor.
Epey bereketli ve doyurucu olan fırın makarnayı kalabalık aile sofraları için yanında bol yeşillikli salata ile başlı başına ana yemek olarak hazırlayabilirsiniz. Eğer çekirdek aile olarak yaşıyorsanız pişirdikten sonra tüketmediğiniz miktarını buzdolabında 3 – 4 gün saklayabilirsiniz.
Servis: Dikdörtgen büyük boy fırın kabı
Hazırlama süresi: 35 – 40 dakika
Pişirme süresi: 25 – 30 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
1 paket fırın makarna
4 lt su
1 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytinyağı
İç harç için malzemeler;
500 gr az yağlı dana kıyma
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
1 kırmızı kapya biber, küçük küpler halinde doğranmış
5 sivri biber, ince doğranmış
2 orta boy havuç, rendelenmiş
3 diş sarımsak, ince doğranmış
4 orta boy domates, püre yapılmış
Yarım su bardağı kırmızı şarap, opsiyonel
1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Beşamel sos için malzemeler;
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
3 çorba kaşığı dolusu tereyağı
1 su bardağı un
5 su bardağı süt
1 çay kaşığı tuz
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı muskat
150 gr rendelenmiş mozarella veya taze kaşar
Yapılışı:
*Makarna için derin bir tencereye su alın, açık ateşte su kaynamaya başlayınca tuz ve makarnaları ekleyin, paketin üzerinde yazan sürede haşlayın (yaklaşık 11 dakika haşladım). Sularını süzdürerek tekrar tencereye alıp üzerlerine 1 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirerek karıştırın.
İç harç için;
*Kıymayı geniş bir tavaya alıp 1 çorba kaşığı zeytinyağı ekleyerek orta ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurun, Kuru soğanları ekleyip soğanlar yumuşana kadar kavurun. Doğranmış biberler ve rendelenmiş havucu ilave ederek sebzeler hafifçe yumuşayana kadar 3- 4 dakika daha kavurun, sarımsakları da ilave edip karıştırın. En son domates püresi, dilerseniz kırmızı şarap, baharatlar ve tuzu ekleyip ocağı kapatın.
Beşamel sos için;
*Tereyağını tencereye alarak kısık ateşte eritin. Unu ilave edip 1-2 dakika kavurduktan sonra sütü yavaş yavaş eklerken topaklaşmaması için bir yandan el çırpıcısıyla karıştırmaya devam edin.
*Tuz, karabiber ve muskatı sütlü karışıma ilave edin. Ocağı orta ateşe ayarlayıp sürekli karıştırarak kaynama noktasına gelene kadar pişirin, 2 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatın. Rendelenmiş peyniri ekleyip karıştırın.
***Makarnamız haşlandı, iç harç ve beşamel sosumuz da hazır, şimdi hepsini sırayla fırın kabına yerleştiriyoruz;
*Fırın kabına bir tatlı kaşığı tereyağı sürün, makarnanın yarısını kabın tabanına yayın. Üzerine kıymalı iç harcı yerleştirip makarnanın diğer yarısını yayın. En üste beşamel sosu aktarıp üzerini spatula ile düzeltin. 10 dakika önceden 200 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın