Diyarbakır’a ait olan bu lezzetli fırın yemeğini ve bir çok yöresel yemeği çocukluk yıllarımdan beri teyzemin eşi, ailemizin değerli büyüğü Aziz eniştemizin ellerinden afiyetle yiyoruz. Yanında eşlikçileri olan bol tereyağlı pirinç pilavı, incecik doğradığı salatalıklarla cacık ve ezme salata ile tadına doyamadığımız Patlıcan Tava‘nın tarifini Diyarbakır kökenli ve Kore gazisi olan eniştemden istediğimde ben size yaparım boşuna uğraşmayın diye uzun yıllar vermeyi reddetmiştir, geçen sene yapabileceğime kanaat getirmiş ki nihayet tarifi almayı başardım;)
İyi kalite yöresel biber salçası ve sumak ekşisinin bu yemeğin lezzetini kat kat artırdığını belirtmeliyim.
Yapılışı kolay ve sağlıklı yemeği, patlıcan ve domateslerin lezzetlendiği bugünlerde deneyin derim.
**Sunumda kullandığım masa örtüsü teyzemin: ‘kızım bunların kıymetini bilirsin’ diye hediye ettiği, kendisinin genç kızlık zamanlarında işlediği ve benim için manevi değeri çok büyük olan örtülerimden biri:)
Hazırlama süresi: 35-40 dakika (20 dakikası patlıcanların tuzlu suda bekleme süresi)
Pişirme süresi: 1 saat + 10 dakika
Malzemeler:
1 kg orta boy patlıcan
1 çorba kaşığı tuz (patlıcanları bekleteceğimiz su için)
1 kg kuşbaşı kuzu eti
10 adet sivri biber, çekirdekleri çıkarılıp 2 cm uzunluğunda doğranmış
1 kg domates, kabukları soyulup yemeklik doğranmış
8-9 diş sarımsak, kabukları soyulup ince doğranmış
1 çorba kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı sumak ekşisi
2-3 çorba kaşığı tereyağı
Yapılışı:
*Patlıcanların kabuklarını alacalı soyup uzunlamasına dörde bölün ve her parçayı yaklaşık 3 cmlik dilimlere ayırın. Patlıcanları 1 çorba kaşığı tuz eklediğiniz su dolu geniş bir kaba alın, 20 dakika kadar bu suda bekletin.
*Bu arada domates, sivri biber ve sarımsakları yukarıda belirttiğim gibi doğrayın.
*Geniş bir tencereye kuzu etini alın, üzerine sırayla bol suda yıkayıp elinizle hafifçe sıktığınız patlıcan, sivri biber, domates ve sarımsakları yerleştirin.
*Biber salçası, tuz, karabiber, pul biber ve sumak ekşisini bir kaseye alın, üzerine 1 çay bardağı sıcak suyu ekleyip karıştırın ve tenceredeki malzemelerin üzerine kaşıkla dökün. tereyağını da küçük parçalar halinde ilave edip tencerenin kapağı kapalı olarak orta ateşte 1 saat pişirin.
*Pişen yemeği geniş bir fırın tepsisine alın, fırının ızgara bölümünde üzerleri kızarana kadar yaklaşık 10 dakika daha pişirip sıcak olarak servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Tuz ve baharat miktarlarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Sumak ekşisi yerine nar ekşisi veya 1 tatlı kaşığı toz sumak kullanabilirsiniz.
Bir yanıt yazın