Mevsiminde;
Patlıcanlı iç harcın çok yakıştığı galeta unlu çıtır börekleri önceden hazırlayıp yumurta ve galeta ununa bulamadan buzdolabında bekletebilirsiniz.
Sofra Dergisi için hazırladığım lezzetlerden biri olan çıtır börekleri deneyin derim.
Servis: 8 adet
Hazırlama süresi: 50 – 60 dakika
Pişirme süresi: 30 – 35 dakika
Malzemeler:
2 yufka
Yarım su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ ve aynı ölçüde su
2 yumurta
1 su bardağı galeta unu
İç harcı için malzemeler:
4 orta boy patlıcan + 1yemek kaşığı tuz
3 yemek kaşığı sıvı yağ, patlıcanı fırınlamak için
1 yemek kaşığı sıvıyağ, domatesi sotelemek için
3 diş sarımsak
6 adet sivri biber
3 büyük domates
1 çay kaşığı tuz
3-4 sap taze fesleğen
Yapılışı:
*Patlıcanların kabuklarını alacalı soyup minik küpler halinde doğrayın. 1 yemek kaşığı tuz eklenmiş suda yarım saat kadar acısını bırakması için bekletin. Bol su ile yıkayıp elinizle fazla sularını sıkarak 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile harmanlayın, fırın kağıdı serilmiş tepsiye tek sıra halinde yerleştirin. 220 derecede 10 dakika önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin.
*Bu arada yıkanıp ince doğranmış biberleri ve sıvı yağı tavaya alarak orta ateşte soteleyin, minik doğranmış sarımsakları ekleyip 1 dakika kadar soteledikten sonra kabuğu soyulup yemeklik doğranmış domatesleri ekleyin. Domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Fırından çıkardığınız patlıcanları domatesli karışıma ilave ederek 2-3 dakika daha soteleyin. Yıkanıp incecik doğranmış fesleğen ve tuzu ekleyip ocağı kapatın.
*Yufkanın bir adetini temiz bir tezgaha serin, üzerine sıvı yağ & su karışımının yarısını kaşık yardımıyla serperek fırça ile her tarafına sürün, ikinci yufkayı üzerine alarak kalan yağ karışımını fırçayla sürün. Üçgen dilimler olacak gibi 8 eşit parçaya bölün. Her bir parçanın geniş tarafına iç harçtan eşit şekilde pay edin, yanlarından kapatarak gevşek rulolar yapın.
*Ruloları önce çırpılmış yumurtaya, sonra galeta ununa bulayarak fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. 180 derecede ısıtılmış fırında 30 -35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın