Közlenmiş patlıcan beşamel sosla buluşup, tart hamurunun üzerine yerleşiyor ve doğru fırına,,,,bize de afiyetle yemek şart oluyor;))) Yıllardır tadını bilenlerin çok beğendiği bu tuzlu tartı en az bir defa deneyin derim. Aşağıda tarifini vereceğim tart hamurunu temel hamur olarak kullanıp, istediğiniz iç malzemelerle çeşitlendirebilirsiniz.
Büyük boy yuvarlak borcam tepsi tam ölçü oluyor. Bu defa ben daha küçük kalıp kullandım, 3 tane ceviz büyüklüğünde hamuru minik tart kalıpları için ayırıp, iki türlü de yapılabildiğini göstermek istedim. Sizler arzu ettiğiniz gibi yapabilirsiniz.
Servis: 25 cm çapında yuvarlak tart kalıbı + 3 minik slikon kalıp
Hazırlama süresi: 35-40 dakika
Pişirme süresi: 15 + 20 dakika
Patlıcanlı iç malzemeleri:
2 adet orta boy patlıcan, közlenip kabuğu soyulmuş ve bıçakla küçük parçalara ayrılmış
75 gr tereyağ
2 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı taze kaşar rendesi
Tart hamuru malzemeleri:
125 gr tereyağ, eritilmiş
3 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurta
3 su bardağına yakın un
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tereyağ, kalıba sürmek için
Patlıcanlı iç yapılışı:
*Geniş bir tavada tereyağını eritin, unu ilave edin, 2-3 dakika karıştırarak kavurun, sütü azar azar ekleyin ve topaklanmaması için bir yandan karıştırın, tuz ve karabiberi de ekleyip koyu bir kıvam aldığında ocağı kapatın, patlıcanları ilave edin, karıştırın, tamamen soğuyunca taze kaşar rendesini ekleyin ve bir kenarda bekletin.
Şimdi sıra hamuru yapmaya geldi:)
*Öncelikle tart kalıbının her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağ sürün.
*Geniş bir yoğurma kabına eritilmiş tereyağını alın, yoğurt ve yumurtayı ilave edin, el çırpıcısıyla karıştırın.
*Unu, kabartma tozunu ve tuzu, yumurtalı karışıma bir yandan elinizle yoğurarak yavaş yavaş ekleyin, ele yapışmayan yumuşak bir hamur olmalı, unu az gelirse 2-3 çorba kaşığı daha ekleyebilirsiniz.
*Hamuru tart kalıbına yerleştirin, yanlarını yükseltin, fazla kabarmaması için tabanına çatalla delikler açın, fırında 15 dakika, üzeri pembeleşene kadar pişirin.
*Tart hamurunu fırından alın, Patlıcanlı malzemeyi üzerine paylaştırın ve tekrar fırına yerleştirin, 15-20 dakika, kızarana kadar pişirin. Sıcak servis yapın.
Afiyet olsun
Not:
*Tartı önceden pişirip, servisten önce fırında 10 dakika kadar ısıtabilirsiniz.
Bir yanıt yazın