Daha önce taze yeşilliklerle hazırladığım çorbayı geçen yıllarda blogda yazmıştım. Yaz sıcaklarında tercih ettiğim sağlıklı ve leziz çorbayı zaman zaman da evdekilere sebze yedirme çabasıyla aşağıdaki gibi hazırlarım.
Pazı yaprakları ve naneli & pul biberli sos ile lezzetini kat kat artıran çorbayı hafif bir ana öğün olarak tüketebilirsiniz.
Servis: 6-8 kişilik
Hazırlama Pişirme süresi: 1 saatten fazla
Malzemeler:
2 su bardağı buğday
1 demet pazı
800 gr yoğurt
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Üzerine:
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı pulbiber
Nane yaprakları
Yapılışı:
*Buğdayı bir gece önceden kaynar suda ıslatın.
*Ertesi gün bol suda yıkayıp üzerini 4 parmak aşacak şekilde su ekleyerek yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişirin.
*Buğdaylar pişerken bu arada pazıları yıkayıp saplarından ayırın, yaprak bölümlerini incecik doğrayın (saplarını değerlendirme yöntemine tarif sonundan bakabilirsiniz).
*Buğdayın suyu azalmışsa sadece üzerini aşacak kadar kaynar su ilave edip doğranmış pazı yaprakları ve tuzu ekleyin. Yaklaşık 5 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın (pazı yaprakları bu sürede yeteri kadar pişecektir).
*Sarımsakları ezip yoğurt ile karıştırın.
*Çorba tamamen soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile harmanlayın.
*Zeytinyağını küçük bir tavaya alıp kısık ateşte ısınmasını sağlayın, nane ve pul biberi ilave edip ocağı kapatın.
*Çorbaları kaselere pay ettikten sonra arzu ettiğiniz miktarda zeytinyağlı karışımı üzerlerine gezdirip nane yaprakları ile süsleyin.
*Hemen tüketmeyecekseniz zeytinyağı karışımını üzerlerine dökmeden servis edene kadar buzdolabında bekletin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Pazı saplarını da incecik doğrayarak az zeytinyağında kavurun, ılındıktan sonra sarımsaklı yoğurt ekleyip karıştırın. Üzerine yukarıda tarifini verdiğim zeytinyağı, nane & pul biber karışımıyla süslediğinizde çok lezzetli ikinci bir yaz yemeğiniz olacaktır.
*Buğdayı fazla miktarda haşlayıp dondurucuda saklayabilirsiniz.
Bir yanıt yazın