Alman mutfağından;
Bretzel (Pretzel) 12. yüzyıldan beri Almanya’nın özellikle güney bölgesine ait fırıncıların amblemi olan lezzetli bir ekmek çeşiti…
Eskiden Almanya sınırları içinde olan benim de seyahat ettiğim Alsace (şimdi Fransa’ya dahil) bölgesinde bulunan 12. yüzyıldan kalma bretzel tasvirlerine rastlanmaktadır (bilgiler Wikipedia’dan).
Bretzel yapımında kullanılan en yaygın baharat tuzdur. Sade, çikolatalı, şekerli veya peynirli çeşitleri olan bretzel kıtır veya aşağıda tarifini verdiğim gibi yumuşak yapılabiliyor.
Bretzel hamuru hazırlandıktan sonra bol karbonatlı suda kısa süre haşlanır, üzerine yumurta sarısı sürülüp olmazsa olmazı iri taneli tuz serpilerek fırında pişirilir.
Sofra Dergisinde yayınlanan ”Yoğurtlu Hamur İşleri” başlıklı tariflerimden biri ve kapak yıldızı olan, kendi yorumumla hazırladığım yumuşacık leziz bretzelleri özellikle hafta sonu kahvaltıları için deneyin derim. Dergide yayınlanan tüm tariflerimin stillerinin sevgili Selma Şen’e, sunum fotoğraflarının sevgili Erkin Ön’e ait olduğunu belirtmek isterim.
Servis: 8 adet
Hazırlama & mayalanma süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 25 dakika
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
2 paket instant kuru maya, 20 gr
1 yemek kaşığı toz şeker
250 ml ılık su
1 bardak yoğurt
4 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
1 tatlı kaşığı tuz
600 gr un, yaklaşık 5 + 1/4 bardak
Yarım su bardağı sıvı yağ, hamurlara şekil verirken kullanmak için
İç harcı:
100 gr rendelenmiş taze kaşar
7-8 dal dereotu, yıkanıp ince kıyılmış
Hamurları haşlamak için:
2,5 lt su
100 gr karbonat
Üzerine:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı su
1 tatlı kaşığı maldon tuz
Yapılışı:
*250 ml ılık su, maya ve şekeri karıştırma kabına alarak üzerini streç film ile kaplayın, yaklaşık 10 dakika üzerinde baloncuklar oluşana kadar bekletin. Yoğurt ve tereyağını ekleyip karıştırın. Unu eleyerek tuzu ile harmanlayın, yavaş yavaş sıvı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın, yaklaşık 5 dakika yoğurun (yumuşak ama ele yapışmayan kıvamda hamur elde edeceksiniz).
*Hamuru dibine ve yanlarına 1 yemek kaşığı sıvı yağ sürülmüş mayalama kabına geçirin, üzerini streç film ile kaplayıp ılık bir yerde hamur iki katı hacime ulaşana kadar bekletin.
*Büyük bir tencereye su ve karbonatı alarak kaynamaya bırakın.
*Tepsiye fırın kağıdı serip üzerine sıvı yağ sürerek hazırda bekletin.
*Hamuru sekiz eşit parçaya bölün, sıvı yağ sürülmüş tezgahın üzerinde her bir parçayı yuvarlayıp yaklaşık 20 cm uzunluğunda rulolar yapın, her bir parçayı hazırlarken ellerinizi sıvı yağa batırın, ruloları dört parmak genişliğinde açın, geniş kenarına peynir ve dereotunu yerleştirip yuvarlayın ve kıvırarak gevşek düğüm yapın.
*Düğüm yapılmış hamurların dört tanesini kaynayan karbonatlı suya kevgir yardımıyla aktarın, 40 saniye kadar haşladıktan sonra suları tamamen süzülene kadar mutfak havlusu üzerine alın, diğer dört hamura da aynı işlemi uygulayın. Hamurları aralıklı olarak tepsiye yerleştirin, suyla çırpılmış yumurta sarısını fırçayla üzerlerine sürün, maldon tuz serperek 10 dakika önceden 210 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın