Tarif defterimden;
Sofra Dergisi İçin hazırladığım ”Yoğurtlu Hamuri İşleri” başlığıyla yayınlanan lezzetlerden biri olan yapılışı kolay kruvasanları deneyin derim.
Servis: 32 adet
Hazırlama & mayalanma süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
200 ml lik bardak ölçüsüyle;
1 bardak yoğurt
1 bardak süt
1 yemek kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta
6,5 bardak un
1 paket instant kuru maya, 10 gr
150 gram tereyağı
İç harcı:
100 gram taze kaşar
200 gr beyaz peynir
8-9 dal ince kıyılmış maydanoz
Üzerine:
1 yumurta
Çörek otu
Yapılışı:
*Oda ısısındaki yoğurt, süt ve 2 yumurtayı geniş bir kaba alın, şeker ve tuzu ekleyip el çırpıcısı ile karıştırın.
*Elenmiş unun 6 bardağını mayayı ilave ederek karıştırın ve yumurtalı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın, ihtiyaç duyarsanız kalan unu da yavaş yavaş ekleyin (elinize yapışmayan yumuşak kıvamda hamur elde etmelisiniz). Hamurun üzerine nemli bir bez örtüp buzdolabında 1 saat kadar dinlenmeye bırakın. Bu arada tereyağını eriterek soğuması için kenarda bekletin.
*Hamuru dolaptan çıkartıp 16 adet beze yapın, ilk 8 tanesini un serptiğiniz tezgahta her birini küçük tabak ebatında merdaneyle açın. İlk hamuru düz bir tabağa alın, üzerine 1 yemek kaşığı tereyağı sürün, herbirinin üzerine aynı işlemi yaparak üst üste yerleştirin. En üste yağ sürmeyin!. Yağın donması için buzdolabına alın, bu arada diğer 8 bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp buzdolabına alın.
*İlk hazırladığınız 8 li grubu unlamış tezgaha alın 45 cm çapında olacak gibi merdane ile açın. 16 üçgen parçaya ayırın, her bir parçanın geniş tarafının ucundan 1 cm keserek peynir karışımı yerleştirin, yanlardan hafifçe çekiştirerek gevşek rulolar yapın. Diğer 8 li gruba da aynı işlemi yapın.
*Fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kruvasanlar iki katı hacime ulaşana kadar fırının ısısını açmadan fırında bekletin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp çörek otu serpin. 5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
Notlar:
*Kruvasanları hazırlayıp tepsiye aralıklı yerleştirdikten sonra tepsinin üzerini streç film ile kaplayıp bir gece buzdolabında bekletebilirsiniz, kabarmaları için pişirmeden 1 saat önce buzdolabından çıkartın.
*Ayrıca kruvasanları pişirmeden aralıklı olarak fırın kağıdı serilmiş tepside buzlukta dondurabilirsiniz. Donduktan sonra buzdolabı poşetlerine geçirip isteğiniz zaman pişirebilirsiniz. Eğer böyle yapacaksanız buzluktan çıkartıp fırın kağıdı serilmiş tepside iki katı hacime ulaşana kadar oda ısısında bekletin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın