Peynirli, çikolatalı veya sade olarak hemen her evde bulunan malzemelerle, kolaylıkla yapabileceğiniz minik kruvasanlar denemeye değer lezzette oluyor. Bir gece önceden hazırlayıp, buzdolabında bekletebilirsiniz. Aşağıda vereceğim ölçüden 2 tepsi kruvasan çıkıyor.
Servis: 32 adet
Hazırlama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
200 gr lık bardak ölçüsüyle;
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı süt
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
2 yumurta
1 paket instant kuru maya, 10 gr
150 gram tereyağı
200 gram taze kaşar + beyaz peynir
Üzeri için: 1 yumurta, çırpılmış
Yapılışı:
*Öncelikle yoğurt, süt ve 2 yumurtayı oda ısısına gelmesi için yarım saat önceden buzdolabından çıkartın, geniş bir kaba alın, şeker ve tuzu ekleyin, karıştırın.
*Unun 600 gram kadarına mayayı ilave edin, karıştırın ve yumurtalı karışıma eklerken bir yandan yoğurmaya başlayın, kalan unu da yavaş yavaş ekleyin. Elinize yapışmayan kıvamda bir hamur elde edeceksiniz. Şimdi hamurumuzun üzerine nemli bir bez örtüp buzdolabında 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım. Bu arada tereyağını eritin, soğuması için kenarda bekletin.
*Hamuru dolaptan çıkartıp 16 adet beze yapın, 8 tanesini un serptiğiniz tezgahta her birini küçük tabak ebatında merdaneyle açın. İlk hamuru düz bir tabağa alın, üzerine 1 çorba kaşığı tereyağı sürün, her birinin üzerine aynı işlemi yaparak üst üste yerleştirin. En üste yağ sürmeyin!!! Yağın donması için buzdolabına alın, bu arada diğer 8 bezeyi de aynı şekilde hazırlayıp buzdolabına alın.
*İlk hazırladığınız 8 li grubu unlamış tezgaha alın, merdane ile 40-45 cm çapında açın. Fotoğraftaki gibi 16 parçaya ayırın, herbir parçanın geniş tarafının ortasından 1 cm kesin, peyniri yerleştirin, yanlardan hafif çekiştirerek rulo yapın.
*Diğer 8 li gruba da aynı işlemi yapın.
*Fırın kağıdı serilmiş tepsilere aralıklı olarak yerleştirin. Kruvasanlar iki katı kabarana kadar fırının ısısını açmadan bekletin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün, çörek otu, susam veya haşhaş serpin. 5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Anlatımı uzun sürdü ama endişelenmeyin, yapılışı çok kolay ve keyifli 🙂
*Evde hamur yoğurma makinanız varsa, yoğurmak için onu kullanın.
*Gece hazırlarsanız tepsinin üzerini streçle kaplayıp buzdolabında bekletebilirsiniz, iki katına kabarmaları için pişirmeden 1 saat önce buzdolabından çıkartın, ben bu şekilde yapıyorum, ertesi güne kolaylık oluyor.
*Eğer hepsini pişirmek istemezseniz ikinci grubu aralıklı olarak yağlı kağıt serilmiş tepside buzlukta dondurabilirsiniz. Donduktan sonra poşetlerle saklayıp, isteğiniz zaman pişirebilirsiniz.
buket cengiz der ki
Müjgancım bunlar şahane olmuş gerçekten de..Bir fırsatta ben de yapmak istiyorummm..Ellerine sağlık canım 💟 💕 💟 💕
Chez Maman der ki
Buketciğim Çok teşekkür ederim <3<3 Yapılışı keyifli, lezzetli ve bereketli, ayrıca da kolay bir tarif. Senin marifetli ellerinden eminim çok da güzel olur.
Sevgiler arkadaşım...
İnci Berna der ki
Müjgan hanım, ellerinize sağlık. Bu kruvasanlarda aklım, gözüm her bir şeyim kaldı gerçekten. Tarifi inceleyince ‘katmerli çörek’ adıyla yaptığım ve yine kruvasan şekli verilen bir çöreğe yapılış itibariyle çok benzediğini fark ettim ancak benim uyguladığım tarifte süt ve yoğurt yok. Sanırım bunlar hamurun kıvamına daha farklı bir lezzet ve kıvam kazandırıyor. Benim bu kruvasanları ilk fırsatta denemem gerekiyor! Harika bir tarif, emeğinize sağlık. Sevgiyle…
Chez Maman der ki
İnci hanım yorumunuz için çok teşekkür ederim:) Normalde yapılışı zahmetli olan kruvasanların pratik hali diyebiliriz. Süt ve yoğurtla doygun ve kıvamlı bir hamur elde ediliyor. Tadını bilenlerin benden istedikleri favori lezzetlerimizden biri diyebilirim. Pişirmeden buzlukta saklama kolaylığı da var. kesinlikle deneyin derim. Eminim çok da lezzetli yaparsınız.Sevgiler…
İnci Berna der ki
Müjgan hanım,
Bu tarifinizi harfiyen uyguladım ve sonuç (bu kelimeyi kullanmamaya çalışırım normalde ama) gerçekten mükemmel oldu! Hamuru hazırlarken kıvamından, pişerken ise kokusundan inanılmaz keyif aldım. Yemesi ise apayrı bir keyif tabii 😉 Vakit bulduğumda bu tarifi kendi kayıtlarıma da aktarmak istiyorum. Zira tekrarının olacağı kesin! Paylaşımınız için tekrar teşekkürler, sevgiler
Chez Maman der ki
İnci Hanım yorumlarınız için çok teşekkürler,beğenmenize mutlu oldum:) Bloğunuzda paylaşmanızdan onur duyarım. Sevgiler
Vilma der ki
Müjgan hanım ellerinize sağlık, çok güzel görünüyorlar. İlk fırsatta deneyeceklerim arasında olacak. Dondurucudan çıkardıktan sonra da bir saat kadar fırına koymadan bekletmek gerekiyor mu? Teşekkürler.
Chez Maman der ki
Öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim:) Herkesin çok beğendiği bir lezzet oluyor. Dondurucudan çıkardıktan sonra fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirip hava almayan bir yerde, en pratiği de 1 saat kadar fırının içinde ısısını açmadan bekletmek gerekiyor. Yaptığınızda yorumlarınızı bekliyorum, Sevgiler…