Geçenlerde bir arkadaş davetinde ikram edilen pırasalı tuzlu kekin içinde bulgur, havuç, az un ve az sıvı yağ olduğunu duyunca ilgimi çekti. Tadını çok beğendiğimiz bu lezzete renkli biberler ekleyip, beyaz un yerine tam buğday unu kullanarak yaptım. Pırasanın mevsimi bitmeden hazırlaması da çok kolay olan bu keki deneyin derim…
Servis: 27 cmlik yuvarlak tart kalıbı
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
1 çorba kaşığı sıvı yağ
4 adet pırasanın beyaz bölümü, 400 gr
1 orta boy havuç, rendelenmiş
Yarım kapya biber, doğranmış
Yarım sarı biber, doğranmış
2 sivri biber, ince doğranmış
Yarım çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
___________________________________
Yarım çay bardağı ince bulgur, 80 gr
Yarım çay bardağı kaynar su
___________________________________
3 yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
2 tepeleme çorba kaşığı tam buğday unu
1 paket kabartma tozu, 10 gr
200 gr beyaz peynir, iri parçalara ayrılmış
___________________________________
Üzerini süslemek için; Çörek otu, Kavrulmuş susam, haşhaş tohumu
Yapılışı:
*Pırasaları yıkayıp uzunlamasına ikiye bölün, incecik doğrayın ve 1 çorba kaşığı sıvı yağ ile birlikte geniş bir tavaya alın. Rendelenmiş havuçları ilave edin, orta ateşte 4-5 dakika soteleyin. Biberleri de ilave edip 2-3 dakika daha soteledikten sonra ocağı kapatın, karabiber, pul biber ve tuzu ekleyip karıştırın, soğuması için kenarda bekletin.
*Pırasaları sotelediğiniz sırada eş zamanlı bulgura kaynar suyu dökün, kabarması için üzerini kapatın.
*27 cm lik tart kalıbına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün.
*Derin bir karıştırma kabında yumurtaları el çırpıcısıyla çırpın, sırayla sıvı yağ, tam buğday unu ve kabartma tozunu ekleyerek karıştırın. Beyaz peynir, pırasalı karışım ve bulguru ilave edip karıştırın, tart kalıbına alın. Üzerini düzeltip arzu ettiğiniz çörek otu, susam ve haşhaş gibi yağlı tohumlarla süsleyin.
*5 dakika önceden 180 dereceye ayarlanmış sıcak fırında 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Kürdan batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Ilık veya soğuk olarak servis yapın. Her iki türlü de çok lezzetli oluyor.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın