Uzun zamandan beri mısır unu ile tarif arayışındayken sevgili Zeynep’in @mutfakmaceralarım yaptığı bol pırasalı mısır ekmeği tam da istediğim gibiydi, arkadaşımın tarifine sadece bu tür sebzeli ekmeklerde aromasını yakıştırdığım karabiber ilave ederek pişirdim.
İçinde bol miktardaki sotelenmiş pırasa ilavesiyle, sade yapılan mısır ekmeğine göre daha yumuşak ekmek & tuzlu kek arası bir lezzet ortaya çıktı.
Geçen haftalarda glutensiz beslenen dostlarımız için hazırladığım akşam yemeği davetinde ekmek yerine yaptığım mısır unlu ekmeği hepimiz çok beğendik.
Zira bu menüyü hazırlarken tatlı seçimimde dahi içinde buğday, yulaf, çavdar içermeyen ve herkesi memnun edecek lezzetleri bir arada nasıl hazırlarım diye epey çaba sarfettim ve sonunda başarmış olmaktan mutlu oldum açıkçası 🙂
İlerleyen günlerde benim gibi ihtiyacınız olduğunda elinizin altında hazır olacak şekilde ‘’Glutensiz Yemek Daveti Menüsü’’ paylaşımı yaparım.
Servis: 27*40 cmlik fırın kabı,
Hazırlama süresi: 30-35 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
200 gramlık bardak ölçüsüyle;
1 kg pırasa
1 su bardağı sıvı yağ (fındık yağı)
3 adet orta boy havuç
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
100 gr beyaz peynir
1 su bardağı yoğurt
3 su bardağı mısır unu
1 çay kaşığı karabiber
2 paket kabartma tozu, 20 gr
Yapılışı:
**Öncelikle bu tür hamurlarda kullanmak için pırasa alırken ince olanlardan tercih edin ve ekmeğe güzel bir renk veren yeşil bölümlerini de kullanmanızı tavsiye ederim.
*Pırasaları yıkayıp incecik doğrayın. Geniş bir tavaya sıvı yağı alın ve pırasaları ilave edin, açık ateşte yaklaşık 10-12 dakika ara sıra karıştırarak soteleyin.
*Bu arada havuçları rendenin iri tarafıyla rendeleyin ve pırasalara ilave edin, sularını tamamen çekene kadar pişirin, tuzunu ekleyin. Ocaktan aldıktan sonra 1 çorba kaşığı toz şekeri de ekleyip karıştırın. Soğuduktan sonra beyaz peyniri ilave edin.
*Büyük bir çırpma kabına sırayla yumurta, yoğurt, mısır unu, karabiber ve kabartma tozunu alın, el çırpıcısı veya kaşık yardımıyla iyice karıştırın. Pırasalı karışımı ekleyerek harmanlayın.
*Hamuru fırın kabına yayın, üzerine arzu ederseniz haşhaş tohumları serpin.
*180 derecede 5 dakika önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika üzerleri kızarıncaya kadar pişirin, kürdan testini yapın. Ilındıktan sonra dilimlere ayırarak servis edin.
Afiyetle ,sevgiyle kalın…
Arkadaşımın birbirinden lezzetli tariflerini paylaştığı sayfasına mutfakmaceralarim.com dan ulaşabilirsiniz.
Başkak der ki
Çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık
Chez Maman der ki
Çok teşekkürler, sağolun:)