Yeni keşifler;
Sakız Adası seyahatimden getirdiğim bir avuç portakal çiçeğini sevgili arkadaşım Maria Ekmekçioğlu’nun verdiği tariften uyarlayarak bu leziz reçeli yaptım. Bulabilirseniz mutlaka en az bir kere deneyin derim, pişerken evi saran mis kokusu ve yerken ağızda bıraktığı kendine özgü aromasını kelimelere sığdıramadım açıkçası… Yapılışı çok kolay olan reçelin tarifine geçebiliriz.
Malzemeler:
200 ml lik bardak ölçüsüyle;
1 su bardağı portakal çiçeği
2-3 adet portakal yaprağı
2 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
Yapılışı:
*Portakal çiçeklerini ve yapraklarını zedelememeye dikkat ederek yıkayıp sularından süzülmeleri için süzgeçe geçirin.
*Reçel tenceresine yıkanıp süzülmüş çiçek ve yaprakları alın, üzerlerine toz şekeri serperek bir gece bekletin (bu işlem çiçeklerin aromasının şekere geçmesini sağlıyor).
*Ertesi gün tencereye suyu ekleyin, orta ateşte kaynamaya bırakın, kaynama noktasına gelince 12-15 dakika pişirin, limon tuzunu ekleyip 1 dakika sonra ocağı kapatın.
*Reçelden küçük bir tabağa bir yemek kaşığı kadar alın, buzdolabında 15 dakika bekletin, bal kıvamına gelmişse olmuş demektir, sulu ise 2-3 dakika daha pişirin, ılınınca cam kavanoza aktarıp kapağını sıkıca kapatarak serin yerde saklayın.
Serpil Dönderici der ki
İyi günler genellikle önce yaprakları acısı gitmesi için kaynatın sonra şekerle pişirin deniyor , ilk defa deneyeceğim bir avuç kadarını ayırdım sizin tarifinizle yapacağım hoş kokulu olacağını düşünüyorum inşallah sonucu da yazarım.
Chez Maman der ki
Merhaba,
Çiçek reçellerini aromalarını kaybetmemesi için her zaman bu yöntemle yapıyorum. Umarım siz de beğenirsiniz. Sonucu bekliyorum. Sevgiler…