Tarif defterimden;
Çocukluk yıllarımızda annemin portakal kabuklarını ziyan etmeyip yaptığı reçelin tadını hiç unutamam…
Portakalın farklı versiyonları ile yaptığım reçeller haricinde benim için anıları olan nostaljik reçeli kış mevsiminde en az bir kaç kez yaparım.
Kahvaltıda, kek, kurabiye veya pastalarınızı süslemekte kullanabileceğiniz reçeli deneyin derim.
Malzemeler:
250 gramlık bardak ölçüsüyle;
4 portakal kabuğu, doğrandıktan sonraki ağırlık 160 gr
2 bardak toz şeker, 500 gr
1 bardak portakal suyu, 250 ml
1 bardak su, 250 ml
Yarım çay kaşığı tereyağı
Yarım çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Portakal kabuklarının iç beyaz bölümlerini kazıyarak mermer şahı gibi temiz pamuklu beze alıp bohça gibi sıkıca bağlayın (beyaz bölümler pektin içerdiğinden pişirirken kullanacağız, pektin ile kısa bilgi tarif sonunda).
*Portakal kabuklarını incecik doğrayarak tencereye alın, üzerini dört parmak aşacak gibi su ekleyerek ocağı orta ateşe ayarlayın, kaynamaya başladıktan sonra 15 dakika haşlayın. Suyunu süzdürüp üzerine soğuk su dökerek dört defa bu suyu değiştirin (portakal kabuğunun acımsı tadının çıkması için 10 dakikada bir, en az dört defa suyunun değiştirilmesi gerekir).
*Toz şeker, su ve portakal suyunu derin bir tencereye alarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Bu arada portakal kabuklarını hafifçe sıkarak kaynamaya başlayan şekerli suya ilave edin. Tereyağı ve iç kabukların olduğu bohçayı da tencereye alın.
*Reçeli ara sıra karıştırarak 15 – 20 dakika pişirin (baloncuklar oluşmaya başlayınca reçel olmuş demektir). Limon tuzunu ekleyip 3 dakika kadar daha pişirip ocağı kapatın. İç kabukların olduğu bohçayı bir tabağa alın, soğuduğunda iyice sıkarak jel gibi olan koyu sıvıyı tenceredeki reçele ekleyip karıştırın.
*Reçel ılınınca temiz cam kavanoza aktarın. Tamamen soğuyunca kapağını sıkıca kapatarak serin yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Pektin ile ilgili kısa bir not;
Pektin şekerle birleşince jel oluşturma özelliğinden dolayı gıda sektöründe kalınlaştırıcı olarak kullanılıyor. Bunlar sırayla reçeller, meyveli tatlılar, fırıncılık ürünlerinde kullanılan meyve dolguları, asitli sütlü ve proteinli içecekler, yoğurt, meyveli yumuşak jöle şekerler…Ticari olarak pektin elma ve portakal posasından elde edilir.
Ayse der ki
Bu tarifi Uzun yillara önce YouTube da bir alman kadindan görüp yapmistim. Tarifi kayip ettim ve Kok aradim tekrar bulurmuyum diye ve maalesef bulamamistim. Simdi tesadüfen sizin tarifiniz karsima cikti ve cok mutlu oldum🥰🥰
Chez Maman der ki
Merhaba,
Aslında çocukluk yıllarımızda annemin portakal kabukları değerlendirmek için yaptığı reçeli portakal mevsiminde onu anarak yaparım her sene🙏Ne güzel denk gelmiş, yaptığınızda yorum bırakırsanız mutlu olurum🥰