İtalyanların meşhur Limonçello’sunun portakallı versiyonu olan nefis aromalı likör…
Uzun zamandan beri elimde fotoğraf olmadığından tarifini paylaşamadığım ve yapılacaklar listemde olan portakal likörünü geçen haftalarda sipariş verdiğim kan portakallarının kabukları kalın olunca demek ki şimdi zamanıymış diye yapmaya karar verdim. Bu defa portakala çok yakıştırdığım 1 adet çubuk tarçın ve 3-4 karanfil ekledim.
Kullandığım alkolün oranı %96 olduğundan su miktarını alkolün iki katı kullandım (1/2 lt alkol + 1 lt su).
Votka ile yapmak isterseniz su miktarını bire bir oranda kullanmanızı öneririm (750 ml votka + 750 ml su gibi).
Aşağıda verdiğim tarifteki şeker miktarı ile orta tatlılıkta likör elde ediliyor.
Malzemeler:
500 ml etil alkol (saf alkol)
6 adet iri boy kan portakalı
1 çubuk tarçın
3-4 karanfil
1 lt su
500 gr toz şeker
Yapılışı:
*Portakalları iyice ovalayarak yıkadıktan sonra kurulayın. Kabuklarını sebze soyacağı ile soyup bir litrelik kavanoza alın (beyaz kısımları ve suyu kullanılmayacak). Üzerine alkol, tarçın ve karanfilleri ilave edip kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Günde bir defa kavanozu alt üst ederek çalkalayıp 15 gün kapalı bir dolapta bekletin.
*Bu süre sonunda 1 lt su ve 500 gr toz şekeri tencereye alın, orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak kaynama noktasına gelmeden ocağı kapatın. Şekerli su tamamen ılınınca 15 gün beklettiğiniz alkol ve portakal kabuklarını ilave edip karıştırın.
*Tencerenin kapağı kapalı olarak 1 gece bu şekilde bekletin. Ertesi gün süzgeçin üzerine temiz bir tülbent sererek likörü süzdürün (fotoğraftaki gibi).
*Temiz şişelere aktararak buzdolabında saklayın.
Notlar:
*Yafa portakalı ile aynı ölçüleri kullanarak yapabilirsiniz.
*Limon ile yani ‘’Limonçello’’ yapmak isterseniz karanfil ve tarçın ilavesiz deneyin derim.
*Portakal kabuklarını ziyan etmeyip fırın kağıdı serdiğim tepside oda ısısında kuruttum (9 no lu fotodaki gibi). Bu haliyle bile çok lezzetli, kalırsa rondodan geçirip kek, kurabiye veya pastalarda kullanmak üzere saklarım;)
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın