Portakalın etrafa yaydığı mis kokular mı, yoksa yerken ağızda dağılan ve damakta bıraktığı o muhteşem tad mı desem bilemedim…
Ankara’da geçen çocukluk yıllarımda okuldan eve geldiğimizde soluğu doğru kiler odasında alırdık, bilirdik ki bizi bekleyen sıcacık kurabiyeler var orada. O zamanlar evlerde erzaklar için küçücük kiler odaları vardı. Tepsiler dolusu kurabiye annemin lezzetli ellerinden çıkardı. Halen püf noktalarıyla defterime yazdırdığı tarifleri o yanımdaymış gibi özenle yaparım. Portakallı kurabiyelerin görselindeki örtü annemin çeyizinden, kendi elleriyle işlediği takımın sadece bir parçası…
Büyüklerimizin hayattayken yaptıkları lezzetli yemekleri, değerlerimiz unutulmasın diye not almak gerekli diye düşünürüm. Zaten blog açma amacım defterlerimde yazılı tariflerimin kaybolmadan, bizden sonraki nesillere aktarmaktı.
Tabiki herkesin annesinin yaptığı bir kurabiye tarifi vardır mutlaka, bir de aşağıda verdiğim tarifi deneyin derim 🙂
200 gramlık bardak ölçüsüyle verdiğim kurabiyelerin yarısını pişirmeden kilitli poşette derin dondurucuda saklıyorum, tüketeceğimiz zaman yarım saat oda ısısında bekletip, istediğim şekli vererek pişiriyorum, fırında kızarana kadar çay demlenmiş oluyor. Sonrası malum;)
Notlar bölümüne göz atmayı unutmayın 😉
Servis: 30 adet kurabiye
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler:
125 gr tereyağı, eritilmiş
2 adet orta boy yumurta, birinin sarısını üzerine sürmek için ayırın.
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım su bardağı yoğurt
1 portakalın kabuğu, rendelenmiş
4 – 4,5 su bardağı un, elenmiş
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Yarım su bardağı badem krokan, iri kıyılmış badem veya fındık ta olabilir. Badem Krokan tarifine ”Kestaneli Çikolatalı Pasta’dan ulaşabilirsiniz”
1 çorba kaşığı toz şeker, üzerine serpmek için
Yapılışı:
*Öncelikle bütün malzemeleriniz oda ısısında olmalı, kurabiye hazırlığından yarım saat önce yumurta ve yoğurtu buzdolabından çıkartın. Tepsiyi fırın kağıdıyla kaplayın ve hazırda bekletin.
*Yoğurma kabına eritilmiş ve ılınmış tereyağını alın, şekeri ilave edin, çatal veya el çırpıcısıyla karıştırın. Yumurtaları ekleyin, iyice karıştırın. Sırayla zeytinyağı, yoğurt ve portakal kabuğu rendesini de ekleyip malzemelerin birbirine karışmasını sağlayın.
*4 su bardağı una kabartma tozu ve vanilyayı ilave edip karıştırın. Unu yavaş yavaş sıvı malzemeye ekleyin, bu aşamada elinizle yoğurmaya başlayın. İhtiyaç duyarsanız yarım su bardağı unu da ekleyin, hamur elinize yapışmayacak ve yumuşak kıvamda olmalı!
*En son bademleri hamura ilave edin. Vaktiniz varsa hamurun üzerini kapatıp buzdolabında yarım saat dinlendirin, vaktiniz yoksa benim yaptığım gibi iri kabuklu ceviz büyüklüğünde yuvarlaklar yapıp aralıklı olarak tepsiye yerleştirin.
*Fırını 175 derece ısıya ayarlayın, kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürün, toz şekeri serpin. Yaklaşık 15-17 dakika üzerleri kızarıncaya kadar pişirin. Ilınınca servis tabağına alın.
*Anne kurabiyelerini bu hafta çikolata dolgulu denedim. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp pohaça yapar gibi elimde açtım, içine 2 şer adet Kahve Dünyası’ndan aldığım bitter pul çikolatalardan yerleştirip yuvarladım. Yumurta sarısı, esmer şeker ve file bademlerle süsleyip yukarıda anlattığım usulde fırında pişti. Bir ısırıktan sonra çikolata lezzetine ulaşmanın hayalini size bırakıyorum;) Temel hamuru kullanıp siz de farklı lezzetler yaratabilirsiniz.
*Saç örgülü oldu bu defa da annemin kurabiyeleri 🙂
Afiyetle sevgiyle kalın…
Sevinc der ki
Anlatilan anne kurabiyesini mutlaka deneyecegim tesekkurederim.
Chez Maman der ki
Merhaba, Bizim evde vazgeçemediğimiz lezzetlerden biridir anne kurabiyesi…
Denediğinizde yorum bırakırsanız sevinirim🤗sevgiler…
Sevinc der ki
Aciklanan anne kurabiyesini mutlaka hemen yapacagim.Tesekkurler
Chez Maman der ki
Tamamen gözümden kaçmış mesajınız:( Gecikmiş cevap için kusura bakmayın 🙁
Umarım deneyip beğenmişsinizdir lezzetini🙏sevgiler🤗
Fatma der ki
Merhaba, anne kurabiyesi tarifi ararken sizin bu tarifinizi görüp yaptım. Ama badem eklemeyi unutmuşum. Bir de sizinki gibi kabarmadı ama oldukça lezzetliydi. Paylaştığınız için teşekkürler… Fatma
Chez Maman der ki
Fatma hanım merhaba, bademsiz de gayet lezzetli oluyor. Az kabarmış da olsa deneyip beğenmenize çok sevindim. Afiyetler olsun, çok sevgiler…