Uzun zamandan beri denemek isteyip bir türlü fırsat bulamadığım ricotta (rikotta okunur) peynirini yapmaya, İtalya seyahatimde aldığım bu basit sepetli kap vesile oldu.
İçinden çıkan kitapçıkta verilen yöntemle denedikten sonra tarifi netleştirmek için Arman Kırım’ın yıllar evvel Hürriyet gazetesinde verdiği açıklayıcı bilgiler de epey işime yaradı.
Elinizde böyle bir sepet yoksa bile kolaylıkla yapabileceğiniz, kahvaltıda yeşillik, domates ve reçellerinize eşlik edecek mis gibi taze lor peyniriniz olacak. İlerleyen günlerde çok eskilerden hikayesi olan lezzetli ‘’portakallı lor kurabiyesi’’ tarifimde kullanıp buradan paylaşırım sizlerle…
Ricottayı nasıl mı yapıyoruz? Sadece sütü ısıttıktan sonra biraz sirke ile kestirip, tülbentle fazla suyunu alıyoruz. Hepsi bu kadar 😉
Aşağıda vereceğim tarifte ihtiyacımız olanlar çelik tencere, günlük pastörize süt, tuz, beyaz üzüm sirkesi, süzgeç ve tülbent. Sepetiniz varsa benim yaptığım gibi şekilli peyniriniz olur, yoksa dert etmeyin nihayetinde lezzetidir önemli olan…
Hazırlama süresi:15-20 dakika
Bekleme süresi: 2 saat
Malzemeler:
1 lt günlük pastörize süt, cam şişede satılanlardan
2 çorba kaşığı beyaz üzüm sirkesi, 30 ml
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Sütü çelik tencereye alın, tuzu ilave edin. Açık ateşte ara sıra karıştırarak ısıtın. 80 derece ısıya gelince ocağı kapatın, sıvı ölçer termometreniz yoksa kaynama noktasına gelmeden biraz önceki hali, hani kaynamadan önce dumanlar çıkıp kabuk tutmaya başlar, işte bu ısı tamamdır.
*Üzüm sirkesini süte ekleyip tahta kaşıkla 1 dakika kadar karıştırın, bu aşamada sütün kesildiğini ve topaklar oluşmaya başladığını göreceksiniz. Tencerenin üzerine temiz bir mutfak havlusu örtün ve 2 saat oda sıcaklığında bekletin.
*İlk denememde merakla nasıl olacak diye gidip gelip örtüyü açarak kontrol ettim açıkçası 😉 Artık zaman ayarlayıcısını kurup unutuyorum diyebilirim 😉 bu yönteme harfiyen uyarsanız 2 saat sonunda suyun ve süt topaklarının birbirinden ayrıştığını göreceksiniz.
*İki saat sonra süzgeç veya kevgirin içine tülbenti iki kat olacak gibi serin ve tenceredeki kesilmiş sütü tülbentin içine yavaş yavaş aktarın.
*Kevgiri derin bir tasın üzerine alın, iki saat kadar suyunun süzülmesi için bekletin. Bu süre sonunda tülbentin dört ucundan tutup sıkarak çevirin ve kalan suyunu çıkarın.
*Yemeye hazır hale gelen yumuşacık mis gibi taze ricottayı cam bir kaba aktarın ve buzdolabına alın, 4-5 gün içinde tüketin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Eğer sepetiniz varsa sütü kestirdikten sonra topaklaşan sütlü bölümü delikli kevgir kepçe ile sepete alın ve üzerini kaşıkla hafifçe bastırarak şekil almasını sağlayın. Sepeti süzgeçin üzerine alın, iki saat kadar beklettikten sonra sepeti bir tabağa ters çevirin.
Buket Cengiz der ki
Harika bir peynir olmuş,ellerine sağlık Müjgancım
Chez Maman der ki
Beğenin İçin çok teşekkürler Buketcim 🙂