Tarif defterimden;
Hafta sonu kahvaltıları için zaman zaman yaptığım pratik sahan böreğini akşam hazırlayıp buzdolabında bekletiyorum, sabah çay demlenene kadar ocakta pişirdiğim mis gibi böreğimiz hazır oluyor.
Servis: 20 cm lik sahanda
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika
Malzemeler:
2 yufka
250 gr ıspanak
120 gr beyaz peynir
Yarım çay kaşığı muskat
Yarım çay kaşığı karabiber
Sosu:
Yarım çay bardağı süt, 40 ml
Yarım çay bardağı sıvı yağ, 40 ml
1 yumurta
2 yemek kaşığı sıvı yağ, sahana sürmek için
Yapılışı:
*Ispanakları yıkayıp tencere alarak kendi buharında tencerenin kapağı kapalı olarak hafifçe yumuşayana kadar yaklaşık 5 dakika haşlayın (yeşil renginin kaybolmamasına dikkat edelim!). Sularını sıkarak incecik doğrayın. Peynir, muskat ve karabiberi ekleyip karıştırın ve hazırda bekletin.
*Sos malzemelerini el çırpıcısıyla çırpın.
*1 yemek kaşığı sıvı yağı sahanın dibine ve kenarlarına sürün.
*Yufkanın bir tanesini açarak sosun 1/4 ünü fırçayla sürün, yufkayı ikiye katlayın. 1/4 sosu üzerine sürün. Yufkayı ortadan ikiye kesin (fotodaki gibi iki adet üçgen olacak), geniş yerlerine iç harcın yarısını yayın ve gevşek rulo yaparak sahana alın.
*İkinci yufkaya da aynı işlemi yaparak sahana yerleştirin. Kalan 1 yemek kaşığı sıvı yağı yufkaların üzerine sürün.
*Sahanı ocağa alıp kısık ateşte, kapağı kapalı olarak altı kızarana kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.
*Diğer tarafını kızartmak için böreği geniş ve düz bir tabağa ters çevirin, tavaya dikkatli bir şekilde aktararak 10 dakika daha pişirin (tavanın kapağı açık olarak). Toplamda 20 dakika pişmesi için yeterli olacaktır.
*Her iki tarafı kızaran böreği servis tabağına geçirip üzerini susam ve çörek otu gibi arzu ettiğiniz tohumlarla süsleyerek ılınınca servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın