Tarif defterimden;
Taze marul yapraklarıyla sardığım leziz yemek…
Bol taze sarımsak ve diğer yeşilliklerin çok yakıştığı sarmayı bulgur yerine pirinçle de yapabilirsiniz.
Servis: 17 adet
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Malzemeler:
1 adet marul
250 gr az yağlı dana kıyma
4 sap taze soğan
2 sap taze sarımsak
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dere otu
1 çay bardağı pilavlık bulgur
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
Sosu için:
250 ml sıcak su
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
Servis esnasında;
Yoğurt
Pul biber, taze nane yaprakları
Yapılışı:
*Marulu yapraklara ayırıp derin bir kaba alın. Üzerlerine kaynar su dökerek marul yaprakları yumuşayıncaya kadar 5-6 dakika beklettikten sonra renklerini kaybetmemeleri için soğuk su dolu kaba geçirin.
*İç harcı için yeşillikleri yıkayıp incecik doğrayın, kıyma, bulgur, salçalar ve baharatları ilave ederek yoğurun.
*Marulların ortadaki kalın bölümünü kesip ayırın (bu bölüm sert olduğundan sararken zorluk çıkartabilir). İç harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp marul yaprağının uç bölümüne yerleştirin, yanlarını kapatıp sarın. Kalan marul yapraklarını tencerenin dibine serin, sarmaları tek sıra halinde yerleştirin. Üzerlerini ısıya dayanıklı tabak veya elinizde varsa dolma taşı ile kapatın.
*Sosu için; 250 ml sıcak suya salça, zeytinyağı ve tuzu ilave ederek iyice karıştırıp dolmaların üzerine akıtın. tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 30 dakika pişirin.
*Pul biber, taze nane yaprakları ve yoğurt ile servis edin.
Bir yanıt yazın