HThayat’ta paylaştığım tariflerimden biri olan bu leziz ekmekçikleri sıcakken ister sade, isterseniz içine peynir ve domates dilimi yerleştirip sandviç olarak tüketebilirsiniz.
Geçen yılbaşı soframız için aynı tarifle çam ağacı şeklinde hazırladığım ekmeklerin fotoğraflarını tarif sonunda görebilirsiniz.
Servis: 20 adet
Hazırlama süresi: 25-30 dakika
Mayalanma süresi: 30-35 dakika kadar
Pişirme süresi: 25-30 dakika
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1 paket instant kuru maya, 10 gr
1/4 su bardağı su, oda ısısında
1 çorba kaşığı toz şeker
1 er çorba kaşığı taze kekik ve biberiye, incecik doğranmış
3 küçük sap taze sarımsak, incecik doğranmış
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı tereyağı
1 yumurta
1 su bardağı süt
3,5 – 4 su bardağı un
2-3 çorba kaşığı ekstra un, hamura şekil verirken kullanmak için
Üzeri için:
1 yumurta, çırpılmış
1 çorba kaşığı kavrulmuş susam
Yapılışı:
*Öncelikle yumurta ve sütü oda ısısına alın, tereyağını eritin.
* Bu arada mayayı, hamuru yoğuracağınız geniş bir kaba alın, suyu ekleyip üzerine temiz bir mutfak bezi örtün ve 10 dakika kadar kabarcıklar oluşması için kenarda bekletin.
*Mayada kabarcıklar oluşunca sırayla şeker, kekik, biberiye, sarımsak, sarımsak tozu, pul biber, tuz, yumurta ve sütü ilave edin. Hafifçe karıştırın, unu yavaş yavaş ekleyin ve 10 dakika kadar elastik ve yumuşak bir kıvam alana kadar yoğurun, gerekirse biraz un ilave ekleyin.
*Tezgah veya slikon mat üzerine 2 çorba kaşığı kadar un serpin ve hamuru üzerine alın, 20 eşit parçaya ayırıp un yardımıyla yuvarlak bezeler hazırlayın.
*Fırın tepsisine fırın kağıdı serin, bezeleri birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin.
*Mayalanması için tepsiyi fırına yerleştirip fırının kapağı kapalı olarak 50 derece ısıda bezeler iki katı kabarana kadar yaklaşık 30-35 dakika bekletin.
*Mayalanıp kabaran bezeleri fırından çıkardıktan sonra ısıyı 180 dereceye ayarlayın ve bu arada
çırpılmış yumurtayı fırça ile bezelerin üzerlerine bastırmadan sürün, susam serpip yaklaşık 25-30 dakika, kızarana kadar pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Taze sarımsak bulamazsanız sarımsak tozu miktarını 1 tatlı kaşığı olarak kullanın.
*Yukarıda verdiğim ölçüden yaklaşık 900 – 920 gr hamur elde edilip, her bir beze 45-46 grama denk geliyor.
*Normalde mayalı hamurların kabarması için hava almayan ılık bir yerde üzeri kapalı olarak bekletilmeli ama bu tarifte fırın tepsisi kullandığımdan bezelerin üzerini örtmeden düşük fırın ısısında çabuk mayalanma işlemiyle iki katına ulaşmasını sağladım.
Bir yanıt yazın