Çoğumuzun bildiği ve severek izlediğimiz animasyon filmine de adını veren ‘’Sebze Fırın’’ tarifimizin, yani Ratatouille’in (Ratatuy okunur) kahramanı Rammy’den de kısaca bahsetmek gerek;))
Rammy adındaki farenin tek hayali, bir gün ünlü bir fransız aşçı olmaktır.Bunun için herşeyi göze alan Rammy, kendini Paris’in ünlü bir restoranında bulur. Bir mutfakta istenmeyecek şeylerin başına gelmesine rağmen pes etmez ve yaptığı birbirinden leziz yemeklerle kendini kabul ettirir. Filmi izleyenlere kısa hatırlatma olsun diyerek Ratatuy gerçekten nedir, ona bakalım;
Fransızların sağlıklı ve lezzetli vejeteryan bir yemeği olan Ratatuy Fransa’da İlk kez 18. yüzyılda kazan yemeklerine verilmiş bir ad, genellikle yoksul köylülerin yemeği sayılan Ratatuy, sebze artıkları bir arada kaynatılıp, baharatlarla tatlandırılarak pişirilirmiş. Fransızların o dönemlerde bile lezzete ne kadar önem verdiklerini anlayabiliriz.
Temel malzemeleri patlıcan, kabak, domates, biber, soğan, sarımsak ve fesleğen olan Fransa’nın Provence bölgesinin Nice yöresine ait yemeğin sebzeleri ayrı ayrı kızartılarak veya kızartmadan ağır ateşte pişiriliyor. Sebzelerin suyu koyu bir kıvama geldiğinde 15-20 dakika fırınlandıktan sonra servis ediliyor. Ertesi gün ısıtılarak yendiğinde daha da lezzetli oluyor.
Farklı yöntemlerle yaptığım yemeği bu defa İnstagramdan arkadaşım Zübeyde @cafesmyrna nın tarifinden esinlenerek sebzeleri çiğ olarak tepsiye dizerek fırında pişirdim ve lezzetini çok beğendik. İlerleyen zamanlarda orjinal Niçoise (Nisuaz okunur) Ratatuy tarifi ve diğerlerini de pişirdikçe sizlerle paylaşırım.
Hazırlama süresi: 30-35 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
2 adet patlıcan (uzun ve orta kalınlıkta olanlardan tercih edin)
1 tatlı kaşığı tuz
2 adet sakız kabağı
5 domates
2 kırmızı soğan
Yarım demet taze reyhan veya fesleğen
Sosu:
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı balzamik sirke
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber, taze çekilmiş
1 çay kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay bardağı su, 120 ml
*Sebzeleri yıkayın. Soğan ve sarımsakların kabuklarını soyun.
*Patlıcanları 3 mm kalınlığında yuvarlak dilimleyin ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave ederek üzerlerini dört parmak aşacak gibi su ekleyin. 10-15 dakika acı suyunun çıkması için kenarda bekletin.
*Bu arada kabak, domates ve soğanları aynı şekilde dilimleyin.
*Fırın tepsisine ( bu ölçüye 35 cmlik yuvarlak tepsi yeterli) birer dilim patlıcan, kabak, domates ve aralara soğan yerleştirerek tepsiye dizin.
*Sarımsakları ikiye bölüp reyhan yapraklarıyla birlikte sebzelerin aralarına yerleştirin.
*Fırını 200 derece ısıya ayarlayın.
*Sos malzemelerini bir kasede karıştırın ve kaşıkla sebzelerin üzerine her yerine gelecek şekilde gezdirin.
*Fırında 35-40 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin. Tepsinin dibinde kalan suyundan sebzelerin üzerine gezdirerek sıcak olarak servis yapın, zira sebzelerin lezzeti suyunda kalıyor.
*Et yemeklerinin yanında veya sebze yemeği olarak yoğurtla servis edebilirsiniz.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın