Mevsiminde;
Şeftalinin mevsimi bitmeden lezzetli ve yapılışı kolay reçelini, kış boyu kahvaltı sofralarında, tartlarda ve kurabiyelerde kullanabilirsiniz. Olgun ama ezilmemiş şeftalilerden, özellikle yarma diye adlandırılanlardan bulabilirseniz çok daha leziz oluyor ve çekirdeğe yakın bölümün kırmızı rengi reçele ayrı bir lezzet katıyor.
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Bekletme süresi: 4-5 saat
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
2,5 kg şeftali
1,5 kg toz şeker
2 adet çubuk tarçın
10 adet karanfil
1 çay kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı dolusu limon tuzu
Yapılışı:
*Öncelikle geniş ve derin reçel tenceremizi hazırda tutalım. Bu arada bir bilgi vermek istiyorum; 2,5 kg şeftalinin kabukları ve çekirdekleri çıkınca 2 kiloya yakın elde ettiğimiz şeftaliye 1,5 kg şeker yeterli oluyor.
*Şeftalileri yıkadıktan sonra kabuklarını soyup fotoğraftaki gibi dilimlere ayırın, tencereye alıp üzerine toz şekeri ilave edin, tencerenin kapağını kapatın, 4-5 saat suyunu bırakması için bekletin.
*Suyunu bırakan şeftalilerin olduğu tencereyi ocağa alarak tereyağı, çubuk tarçınlar ve karanfil tanelerini ekleyin. Ocağı orta ateşe ayarlayarak reçeli pişirmeye bırakın, şeftalileri zedelemeden ara sıra karıştırın. Yaklaşık 40 dakika sonunda şeftaliler saydam bir hal alınca limon tuzunu ekleyip 3-4 dakika daha pişirdikten sonra ocağı kapatın (fotoğraftaki gibi büyük köpükler oluştuğu zaman reçel pişmiş demektir, karamelize olmaması için fazla kaynatmamaya dikkat edin!).
*Reçeli cam bir kaba alıp, üzerini temiz, ince bir tülbentle örtün ve balkonda güneş alan bir yerde 1 hafta bekletin. Hergün bir defa şeftalileri zedelemeden karıştırın. Güneşin yoğunluğuna göre süre değişebilir, bu defa 4 gün yeterli oldu.
*Reçeli cam kavanoza alın, kapağını sıkıca kapatıp serin bir yerde saklayın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Reçel pişirirken tencerenin kapağı açık olmalı!
*Reçelde kullandığımız tereyağı köpük oluşmasını önlüyor.
*Reçel yaparken mutfaktan ayrılmayın, biraz özen gösterince herkes mükemmel reçeller yapabilir:)
*İlk reçel deneyimimi bir sonraki yapacağımız incir reçelinde anlatacağım;)
*Güneşte suyu çektirilen reçeli uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Mukaddes der ki
Yine harika bir tarif müjğan hanım hayranım size tarifler için çok çok teşekkürler
Chez Maman der ki
Asıl ben çok teşekkür ederim 🙂 sevgiler 🤗
Özden der ki
Merhabalar, sayfanizi bugun kesfettim ve harika tarifleriniz var bayildimm 😋 Bu reçelle ilgili sorum olacak, bir hafta güneşte bekledikten sonra kavanozlayın yazmışsınız , peki soğuk mu kavanozlamamız gerekiyor ??
Sevgiler ..
Chez Maman der ki
Özden Hanım merhaba,
Öncelikle beğenileriniz için çok teşekkür ederim 🙏
Reçel güneşte bekletildikten sonra koyu bir kıvam alacaktır. Soğuk olarak kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapattıktan sonra kapalı bir dolapta (oda ısısında) 1 yıla kadar bozulmadan saklayabilirsiniz. Geçen yıl hazırladığım şeftali reçelinden kalan küçük bir kavanozdakini halen ilk günkü lezzetinde kahvaltıda tüketiyoruz.
Sevgilerimle 🤗
Gülçin der ki
Merhaba, sayfanız çok güzel gerçekten , sadece bu reçel tarifi için bir şey soracaktım, eğer o anda limon tuzu yok ise limon koyabilir miyiz be miktarı ne olmalı – 1 kilo için ?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim🤗
Chez Maman der ki
Merhaba, öncelikle beğenileriniz için teşekkür ediyorum🙏Elbette limon kullanabilirsiniz, sadece limon eklenen reçellerin dayanıklılık süresi limon tuzu eklenen reçellere göre daha kısa oluyor. 1 kilo şeftali için büyükçe bir limonun yarısını kullanın derim. Rica ederim, sevgiler🤗