Kırmızı mercimek ile yapılabilecek en lezzetli çorbalardan biri diyebilirim. Yıllar evvel karlı bir kış gününde İngiliz arkadaşımın restoranındaki Hintli şef şehriyeli acılı mercimek çorbası yaptım denemek istermisiniz ? diyerek ikram ettiği ki şimdi yazarken bile halen tadı damağımda olan çorbayı çok beğenmiştik.
Kırmızı mercimek ile sade, havuç ve patatesli veya ezogelin diye adlandırdığımız çeşitlerinden sonra o zamanlar çok genç olan bu şef sayesinde yeni bir lezzetle tanışmıştım.
Normalde arpa şehriye ile pişirdiğim çorbayı bu defa @makarnalutfen.com dan gelen organik, yaban havuçlu ve pancarlı harf ve rakam şehriye ile yaparak besin değerini artırmış oldum.
Çorbada kullandığım acı biber salçası dostlarımızın Antep’ten gönderdiklerinden… Yemeklerde, çorbalarda kullandığımız salçanın kalitesi lezzete yansıyor, bunu da özellikle belirtmek isterim.
Servis: 6-8 kişilik
Hazırlama, pişirme süresi: 20-25 dakika
Malzemeler:
200 ml bardak ölçüsüyle;
2 su bardağı kırmızı mercimek
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ, fındık yağı kullandım
1 orta boy kuru soğan, yemeklik doğranmış
3-4 diş sarımsak, ince doğranmış
1 çorba kaşığı acı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz, salça tuzlu olduğundan bu miktar yeterli
2 su bardağı et veya tavuk suyu
5 su bardağı sıcak su
1 avuç dolusu arpa şehriye
1 büyük limonun suyu
1 tatlı kaşığı kuru nane
Yapılışı:
*Mercimeği bol suda yıkayın, suyu tamamen şeffaflaşmış olmalı ki pişerken taşmasın!
*Düdüklü tencereniz varsa onu kullanın, yoksa derin bir çorba tenceresine sıvı yağı ve soğanları alın, orta ateşte pembeleşene kadar kavurun.
*Sarımsak, acı biber salçası, domates salçası, kimyon, tuz ve mercimekleri ilave edin ve karıştırın.
*Et veya tavuk suyu ve sıcak suyu da ekleyip tencerenin kapağını kapatın. Düdüklü tencerede kaynama noktasına gelince ocağın altını kısıp 5 dakika pişirin. Ocağı kapatın ve buharı tamamen bitene kadar bekleyin.
*Normal tencede yapacaksanız kaynadıktan sonra kısık ateşte 20 dakika yeterlidir.
*Çorbayı blendırdan geçirin ve tekrar ocağa alın, orta ateşte kaynamaya başlayınca şehriyeleri ilave edin. 2 – 3 dakika kadar sürekli karıştırarak pişirin.
*Çorbaya limon suyunu ve kuru naneyi ekleyerek karıştırın. Servis kaselerine aldıktan sonra üzerlerini arzunuza göre pul biber ve nane ile süsleyin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın