Yeni Keşifler;
Geçen aylarda yaptığımız Piemonte, İtalya seyahatinde hemen hemen her gittiğimiz yerde ikram edilen, yerken ağızda dağılan bu lezzetli tartın tarifini nasıl bulurum diye düşünürken Alba’da bir kitapçıda karşıma çıktı.
Geleneksel Piemonte yemek tariflerini içeren bu kitapta, tartın hamurunun içinde beyaz un yerine mısır unu ve irmik görünce biraz tedirgin olarak ilk denemeyi yaptım ve sonucu merakla bekledim. Oradaki yediğimiz tartın aynısı olunca işte budur diyerek sizlerle paylaşmaya karar verdim. İkinci ve üçüncü denemede daha da başarılı olan ve yerken kıyır kıyır lezzetiyle ağızda dağılan tart 2-3 gün aynı tazelikte kalıyor.
Yaz mevsiminde yaptığım kırmızı erik reçelinin hafif ekşimsi tadı tart ile buluşunca lezzet şölenine dönüştüğünü rahatlıkla söyleyebilirim.
Arzu ederseniz yukarıdaki fotodaki gibi hamurun kenarlarına file badem kullanabilirsiniz.
Servis: 25 cm çapında yuvarlak tart kalıbı
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemeler:
150 gr mısır unu
100 gr irmik
125 gr tereyağı, oda sıcaklığında
80 gr toz şeker
80 gr kabuksuz badem dövülmüş, ben file bademi havanda ezerek kullandım
3 yumurta sarısı, yaklaşık 56 gr
1 tutam tuz
1 paket vanilya
5 çorba kaşığı kırmızı erik reçeli
Yapılışı:
*Geniş bir yoğurma kabına mısır unu ve irmiği alın, ortasını havuz gibi açın,tereyağının yarısını ekleyip çatal ile karıştırın.
*Tereyağının diğer yarısı, toz şeker, dövülmüş bademler, yumurta sarıları, tuz ve vanilyayı ilave edin.
*Bütün malzemeler iyice karışıncaya kadar elde yoğurun (yumuşak bir hamur oluyor).
Tart kalıbının her tarafına 1 tatlı kaşığı tereyağı sürün.
*Hamurdan, orta boy portakal büyüklüğünde (üzerine şeritler yapmak için) ayırın, geri kalanını tart kalıbına yerleştirin, kenarlarından 2 cm kadar yükseltin. İnce bir hamur oluyor endişelenmeyin. Reçeli hamurun üzerine yayın.
*Yükselttiğiniz kenarları parmaklarınızla hafifçe bastırın. Ayırdığınız hamurdan şeritler yapın, reçel sürdüğünüz hamurun üzerine yerleştirin. 5 dakika önceden 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın