Bahçeden gelen taze pazılarla yaptığım Siyez Bulgurlu Etli Pazı Sarması, yanında yoğurt ile başlı başına doyurucu, sağlıklı ve lezzetli bir ana yemek. Dolma, sarma, çorba ve pilav olarak bir çok yemekte kullandığım siyez bulgurunun faydalarına aşağıdaki notlar bölümünden bakabilirsiniz.
Servis: 4 kişilik
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
Malzemeler:
1 büyük kuru soğan
7-8 diş sarımsak
1 küçük çay bardağı siyez bulguru
250 gr dana, kuzu karışık orta yağlı kıyma
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 çorba kaşığı kurutulmuş reyhan
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı tuz
Üzerinin sosu:
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 su bardağı sıcak su
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
*Öncelikle pazıları yıkayın, saplarını kesin, yapraklarını geniş bir kaba alın, üzerlerini aşana kadar kaynar su ekleyin. 7-8 dakika sonra soğuk su dolu bir kaba alın (bu işlemi pazıların yeşil rengini kaybetmemesi için yapıyorum). Tamamen soğuduktan sonra süzgeçte sularının süzülmesi için kenarda bekletin.
*İç harcı için kuru soğan ve sarımsakları incecik yemeklik doğrayın.Yıkanmış siyez bulguru, kıyma, biber ve domates salçaları, reyhan, karabiber, pul biber, tatlı toz kırmızı biber ve tuzu ekleyin, karıştırın.
*Pazıların ortadaki kalın bölümünü kesip ayırın, bu bölüm sert olduğundan sararken zorluk çıkartabilir. İç harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp pazının uç bölümüne yerleştirin, yanlarını kapatıp sarın. Birazını üçgen sardım, siz nasıl isterseniz öyle yapın.
*Yukarıdaki iç harç miktarı bir bağ pazı için tam oluyor, kalan birkaç yaprağı yayvan bir tencereye serin. Üzerine sarmaları tek sıra halinde yerleştirin.
*Sos için salça, tuz ve suyu bir kasede karıştırın, sarmaların üzerine aktarın, 2 çorba kaşığı zeytinyağını ekleyin. Ocağı önce açık ateşe ayarlayın, tencerenin kapağı kapalı olarak kaynamaya başlayınca kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Sıcakken yanında yoğurt, üzerine de biraz pul biber eklemeyi unutmayın derim;)
Afiyet olsun
Notlar:
Dünyadaki buğdayların atası olan bilinen, on bin yıl öncesinden günümüze genetiği değişmemiş tek tahıl ürünü olan Siyez Buğdayının faydaları:
*Siyez bulguru kilo aldırmaz, kolestrol içermez, karbonhidrat değeri oldukça düşük, protein değeri oldukça yüksektir.
*Lifli yapısından dolayı sindirimi kolaylaştırır, bağırsakları temizleyici özelliği vardır.
*Yüksek antioksidan içeriğe sahiptir, hücre yapısını korur ve yaşlanmayı geciktirir.
*Dünyada glisemik endeksi insanlara en uygun gıda siyez bulgurudur.
*Emzikli anneler için çok faydalıdır, anne sütünü artırır, folik asit miktarı çok fazladır.
İnci Berna der ki
Sevgili Müjgan, etli pazı sarmasını çok severim. Resimler o kadar capcanlı çıkmış ve yapım aşamalarını o kadar güzel anlatmışsın ki insanın hemen koşup bir bağ pazı alıp bu yemeği yapası geliyor 😀 Zaten çok leziz bir yemeğimize bir de siyez bulgurunu katmışsın. Sağladığın bilgiler için kendi adıma çok teşekkür ederim. Bilmediğim bir şeyler öğrendim. Lezzetini de merak ettim. Siyez bulgurunu nerelerden temin edebileceğimizi de paylaşırsan sevinirim. Ellerine, emeğine sağlık arkadaşım.
Chez Maman der ki
Sevgili İnci öncelikle beni onore eden sözlerin için çok teşekkür ederim:) Pirinçle yaptığımız sarmalara göre çok daha lezzetli oluyor, sadece pişme süresi pirinçe göre biraz daha uzun. Zaten pazıları haşlamadığımız için ikisi aynı sürede eşit oranda pişiyor. Çorbalarda veya salata olarak bir çok yerde kullanabileceğimiz bu kıymetli bulgur Sevgili Tuğba’nın sahibesi olduğu @makarnalutfen.com dan geliyor. Yaparsan yorumlarını bekliyorum, tekrar teşekkürler:)