Tarif defterimden;
Kurabiye hamuruyla hazırladığım pastanın aralarına beyaz çikolatalı garaj ve kuşburnu marmelatı kullandım. Kurabiyenin tatlılığı ile kuşburnunun ekşiliğinin çok güzel uyum sağlıyor. Sofra Dergisi’nde geçen yıllarda kapak yıldızı olan tariflerimden biri olan pastayı deneyin derim…
Kuşburnu marmelatı tarifini aşağıda pratik bir şekilde yazdım ama ayrıntılı tarifi ayrı bir post olarak paylaşırım…
Servis: 12- 16 dilim
Hazırlama süresi: 50 dakika
Pişirme süresi: 12 – 15 dakika
Malzemeler:
200 ml ilk su bardağı ölçüsüyle;
250 gr tereyağı
1 bardak pudra şekeri
1 büyük boy yumurta
4 bardak un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı un, hamurları açarken kullanmak için
1 bardak kuşburnu marmelatı
10- 12 adet kuşburnu
Ganaj için;
180 gr beyaz çikolata
100 ml krema
Yapılışı:
*Tereyağı ve yumurtayı yarım saat önceden oda ısısına alın.
*Un, kabartma tozu ve vanilyayı harmanlayıp elekten geçirin ve hazırda bekletin.
*Tereyağına pudra şekerini ilave edip mikserle kremamsı hale gelene kadar çırpın. Yumurtayı ekleyip homojen kıvam alana kadar 2-3 dakika daha çırpın.
*Unlu karışımı yavaş yavaş tereyağlı malzemeye ilave ederken bir yandan elinizle yoğurmaya başlayın (yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edeceksiniz).
*Yoğurduğunuz hamuru üç eşit parçaya ayırıp yassılaştırarak streç film ile kaplayın (bu işlem hamuru açarken kolaylık sağlayacaktır).
* Hamuru yarım saat buzdolabında bekletin.
*Fırın kağıdını tezgaha yayın, üzerine az miktarda un serperek hamuru üzerine alın, merdane 23 cm çapında olacak gibi açın. 20 cm çapındaki tabağı hamurun üzerine kapatıp kenarlardan kalan fazlalıkları bıçakla kesin, kağıtla birlikte tepsiye geçirin. Diğer hamurlara da aynı işlemi yapın. Kenarlardan kalanları toparlayıp merdaneyle açın, minik kurabiye kalıplarıyla kesip ayrı bir tepsiye alın.
*10 dakika önceden 175 derece ısıya ayarlanmış fırında kurabiyelerin üzerleri kızarana kadar yaklaşık 12 -15 dakika pişirin. Tamamen soğuyana kadar tepside bekletin (sıcakken yumuşak olan kurabiyeler soğudukça hafif sertleşip kıvam alacaklardır).
*Ganaj için; beyaz çikolata ve kremayı ısıya dayanıklı bir kaba alarak benmari usulü eritin, homojen hale gelene kadar iyice karıştırıp sıkma torbasına geçirin, buzdolabında soğumaya bırakın.
*Tamamen soğuyan kurabiyelerden birini servis tabağına alın, üzerine beyaz çikolatalı ganajın yarısını gelişigüzel sıkın, aralara kuşburnu marmelatının 1/3 ünü yayın. Üzerine ikinci kurabiyeyi yerleştirin, garajın kalanını ve kuşburnu marmelatının yarısını yayın. Üçüncü kurabiyeyi üzerine kapatın. Üzerini kuşburnu marmelatı, kuşburnu taneleri ve küçük kurabiyelerle süsleyin.
Kuşburnu marmeladı:
*1 kg kuru veya taze kuşburnuyu ayıklayıp 1 su bardağı su ekleyin ve yumuşayana kadar pişirin. Önce kevgirden, sonra incecik tel süzgeçten geçirin. Ocağa oturtup 1 su bardağı toz şeker ekleyin ve koyulaşana kadar pişirin. Dilerseniz şekersiz de pişirebilirsiniz.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın