Çocukluk yıllarımda, yaz tatillerini geçirdiğimiz anneannemin fırın evindeki hummalı çalışma hala gözümün önündedir. Bir gece önceden ekmek teknelerinde hazırladıkları hamurların üzerlerini temiz, nemli bezlerle örterlerdi. Sabah mis gibi kokan ekmek ve pide kokularına uyanırdık. Yanında evde yaptıkları peynir, tereyağ ve reçellerle tadına doyulmaz kahvaltımız olurdu. Ekmek yaptığım zaman o günleri hatırlarım.
Bu lezzetli ekmekleri evde kolayca yapabilirsiniz.
Aşağıda temel tarifini verdiğim ekmek hamuruna zeytin, kekik, pulbiber ekleyerek çeşitlendirebilirsiniz.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama ve mayalanma süresi: 2 saatten fazla
Pişirme süresi:35-45 dakika
Malzemeler:
200 gr tam buğday unu, elenmiş
200 gr çavdar unu, elenmiş
100 gr beyaz un, elenmiş
1 paket instant maya ( 10 gr )
300 ml ılık su, 2 su bardağından az
1 çorba kaşığı pekmez
1 çorba kaşığı zeytinyağ
1,5 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
1 yumurta, çırpılmış
İç kabak çekirdeği
Haşhaş tohumu
Geniş bir kaba su, pekmez ve zeytinyağını alın, karıştırın. Un, tuz ve mayayı ekleyin. Yaklaşık 10 dakika, hamur iyice kıvam alana kadar yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Üzerini nemli bir bez ve naylon bir poşet ile örterek 55-60 dakika kabarması için bekletin.
Mayalanan hamuru unlanmış tezgaha alın 5 dakika kadar yoğurun ve istediğiniz şekli verin. Ben kalpli, çiçekli kalıplar kullandım.
Tepsiyi fırında kapağı kapalı olarak 50-60 dakika hamur iki katına kabarana kadar bekletin. Tepsiyi tezgaha alın. Fırının ısısını 180 dereceye ayarlayın. Bu arada çırpılmış yumurtayı hamurların üzerine fırça yardımıyla bastırmadan sürün, üzerlerini haşhaş tohumları ve iç kabak çekirdekleri ile süsleyin. Yaklaşık 35-45 dakika üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.
Püf noktaları :
1- Hamurun kabarabilmesi için hava almayan sıcak bir yerde bekletin.
2-Hamurun içine arzu ettiğiniz yağlı tohumlar ekleyerek besin değerini artırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın