Tarif defterimden;
Tahin & pekmez karışımının çok yakıştığı tam buğday unlu leziz çörekleri ön mayalamaya gerek olmadan sadece tepsi mayası ile kısa sürede hazırlayıp pişirebilirsiniz.
Servis: 27*43 cm lik dikdörtgen fırın kabı
Hazırlama, mayalandırma süresi: 20 + 35 dakika
Pişirme süresi: 35 dakika
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
500 gr tam buğday unu, 4 – 4,5 su bardağı
1 paket instant kuru maya, 10 gr
1 su bardağı ılık süt
1 yemek kaşığı bal
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
*2 – 3 yemek kaşığı zeytinyağı, çörekleri açarken kullanmak için
İç harcı:
Yarım su bardağı tahin
Yarım su bardağı pekmez
Üzerine:
1 yumurta, çırpılmış
Susam, haşhaş tohumları
Yapılışı:
*Fırın kabını fırın kağıdı ile kaplayın.
*Tahin ve pekmezi karıştırın (ön hazırlıklar işimizi kolaylaştıracaktır).
*Unu eleyerek karıştırma kabına alın. Mayayı ekleyerek harmanlayın.
*Süte balı ekleyip karıştırarak eritin, su, tuz ve zeytinyağını ilave edin.
*Sütlü karışımı un & maya karışımına yavaş yavaş eklerken bir yandan yoğurun (yumuşak ve ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz).
*Hamuru 15 eşit parçaya ayırın (hamur yumuşak ve ele yapışan bir kıvamda olduğundan hafifçe zeytinyağı sürülmüş slikon mat üzerinde açmak kolaylık sağlayacaktır).
*Elinizi *zeytinyağına batırarak her birini 10*20 cm lik dikdörtgenler halinde açın. Üzerlerine birer tatlı kaşığı tahin & pekmez karışımından sürerek 5*20 cm olacak gibi uzunlamasına ikiye katlayın, çekiştirip kendi etrafında döndürerek ucunu ortasına gelecek gibi sabitleyin.
*Hazırladığınız hamurları birbirlerine değmeyecek şekilde fırın kabına yerleştirin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürüp susam & haşhaş gibi arzu ettiğiniz tohumlardan serpin.
*5 dakika önceden 50 derece ısıya ayarlanmış fırına verin ve hamurlar iki katı hacime ulaşana kadar bekletin (30-35 dakika). Hamurlar kabardıktan sonra fırın ısısını 180 dereceye alın (bu aşamada tepsiyi fırından çıkartmayın!), yaklaşık 35 dakika üzerleri kızarana kadar pişirin.
*Sıcak veya ılık olarak servis edin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın