Hthayat 18.03.2021
Altında yumuşacık kakaolu tatlı patatesli kek, üzerinde avokadolu kakaolu kremasıyla rafine şekersiz nefis lezzet…
Pişirme süresi sadece 15 dakika olan leziz kek kahve veya çay yanına çok yakışıyor.
Servis: 24 cm lik yuvarlak kelepçeli kalıpta
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler:
Kek için;
170 gr tatlı patates, pişirilmiş net ölçü (ayrıntı tarif sonunda)
150 gr tam buğday unu
50 gr kakao
1 çay kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
3 büyük boy yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
100 ml zeytinyağı
120 ml akçaağaç şurubu veya bal
50 gr ceviz içi
Kreması için malzemeler:
2 olgun avokado
50 gr kakao
120 ml akçaağaç şurubu veya bal
Üzerine:
2 yemek kaşığı rendelenmiş bitter çikolata
Yapılışı:
*Kalıbın tabanını fırın kağıdı ile kaplayın, yanlarına 1 çay kaşığı zeytinyağı sürün.
*Un, kakao, karbonat ve kabartma tozunu elekten geçirerek harmanlayın.
*Fırınlanmış tatlı patatesi çatalla ezerek püre haline getirin
*Yumurtaları derin bir kaba alarak mikserle 2 -3 dakika çırpın.
*Tatlı patates püresi, vanilya özütü, zeytinyağı, akçaağaç şurubu veya balı çırpılmış yumurtaya ekleyip 2 – 3 dakika daha çırpın. Bu aşamadan itibaren mikser kullanmıyoruz. Unlu karışımı üç defada yumurtalı karışıma eklerken bir yandan spatula ile alttan üste doğru karıştırın. En son iri parçalara ayrılmış ceviz içini ilave ederek kalıba aktarın ve üzerini spatula ile düzeltin.
*10 dakika önceden 175 derecede fanlı ayarda ısıtılmış fırında 15 dakika pişirin. Keki fırından alın ve ılınınca kalıptan servis tabağına geçirin (soğuyana kadar kenarda bekletin).
*Kreması için; Avokadoların kabuklarını soyun, çekirdeklerini çıkartarak rondoya alın, üzerine kakao, akçaağaç şurubu veya balı ekleyin. Karışım kremamsı hale gelene kadar rondoyu birkaç tur çalıştırın. Kremayı sıkma torbasına geçirerek ucunu 4 cm genişliğinde kesin, kekin ortasından başlayarak kenarlara doğru sıkarak üzerini spatula ile düzeltin. Üzerine rendelenmiş çikolata serperek tüketene kadar buzdolabında bekletin.
Notlar:
*Tatlı patatesin kabuklarını soyarak yıkayın ve iri dilimlere ayırarak derin bir fırın kabına tek sıra halinde yerleştirin. Üzerini fırın kağıdı ve folyo ile kaplayarak 200 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Pişen patatesleri sıcakken patates ezicisi veya çatalla ezin. Gerektiği kadarını kullandıktan sonra kalanını ilerde kullanmak üzere dondurucuda saklayın.
*Keki dilimledikten sonra kapalı kapta dondurucuda bir ay kadar saklayabilirsiniz.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın