Karadeniz mutfağından;
Yıllar evvel Karadenizli bir arkadaşımda yediğimde tadına doyamamıştım, tarifini istediğimde göz kararı vermişti. Ölçüleri netleştirerek yazdığım haliyle paylaşıyorum sizlerle…
Taze fasulye mevsimi bitmeden deneyin derim.
Servis: 4-6 kişilik
Hazırlama süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 1,5 saat
Malzemeler:
200 ml lik klasik su bardağı ölçüsüyle;
1 kg taze fasulye
1 bardak pirinç
1 büyük kuru soğan
1 bardak su
1 çay kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı karabiber, taze çekilmiş
Yapılışı:
*Fasulyeleri yıkayıp ayıkladıktan sonra 1 – 1,5 cm kalınlığında doğrayın.
*Kuru soğanı yemeklik doğrayın, pirinci de bol suda yıkayarak süzgeçe alın.
*Doğranmış fasulyelerin yarısını kalın tabanlı pilav tenceresine yerleştirin. Üzerine yıkanmış pirinç ve kuru soğanı yayanı, en üste kalan fasulyeleri yerleştirip 1 bardak su ve tuzu ekleyin.
*Tencerenin kapağı kapalı olarak kaynayana kadar açık ateşte, sonrasında çok kısık ateşte suyunu tamamen çekene kadar yaklaşık 1,5 saat pişirin.
*Tereyağı ve zeytinyağını sos kabına alıp köpükler oluşana kadar kızdırarak pişen diblenin üzerine gezdirin. 10 dakika kadar demlendirdikten sonra alttan üste doğru karıştırın, karabiber serperek sıcak olarak servis edin.
Kısa bir not;
*Fasulyeleri çekirdeksiz olanlardan tercih edin. Ayrıca servis esnasında taze çekilmiş karabiberin yemeğe ayrı bir lezzet kattığını belirtmeliyim.
Afiyetle, sağlıkla ve sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın