Bu bir Paris tatlısı… Arman Kırım hoca yıllar evvel aynen böyle başlamış bu leziz tatlıyı anlatmaya, şöyle de devam etmiş:
_Özgün şeklinde toz badem ve badem esansı kullanılıyor . Ama gerek ikisi de elinizin altında bulunması zor olan malzemeler olduğundan bu zorluğu aşmak, gerekse tatlıya biraz Türk tadı katmak için antepfıstığı kullandım (O dönemlerde toz badem bulmak bugünkü kadar kolay değildi tabi ki). Sonuç anlatamayacağım denli güzel oldu. Sanki fırından yeni çıkmış fıstıklı baklava yiyormuş hissi verdiği gibi, sıcak incir bu lezzeti bambaşka bir boyuta taşıyor. Gerçekten inanılmaz sofistike bir lezzet karışımı. Tatlıyı, her bir kapta birer incir kullanarak, bireysel fırın kaplarında yapabilirsiniz…
Rahmetli Arman Kırım o kadar güzel anlatmış ki tadına doyamayıp neden bugüne kadar yapmadım dedirtecek kadar hayıflandığım tatlıyı.
Fırından çıkar çıkmaz yanında vanilyalı dondurmayla yediğimiz tatlının kalan son parçası ertesi gün soğuk olarak da gayet lezzetli oldu ama bana sorarsanız sıcak olarak tercih edin derim.
Ölçüleri netleştirerek yaptığım tatlı iki aşamalı pişiriliyor, kolay anlaşılabilsin diye her aşamanın fotoğrafını çektim. Taze incir mevsimi bitmeden mutlaka deneyin diyerek tarifimize geçelim.
Servis: 9 kişilik
Hazırlama bekleme süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 15 + 35-40 dakika
Malzemeler:
200 gramlık su bardağı ölçüsüyle;
1 tatlı kaşığı tereyağı
Birkaç dal taze kekik
9 tane orta boy taze incir
4 adet büyük boy yumurta
Yarım su bardağı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı toz Antep fıstığı
Yapılışı:
*23 cmlik kare veya yuvarlak derin fırın kabına tereyağını sürün ve hazırda bekletin.
*Küçük bir tencereye kremayı ve taze kekikleri alın, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 2-3 dakika ısıtın ve ocağı kapatıp, tencerenin kapağını da kapatarak ve 1 saat kadar demlenmeye bırakın. Kekik kokusu kremaya geçecek ve tatlıya müthiş bir aroma katacaktır.
*İncirleri yıkayıp kurulayın ve saplarını ayırın, fotoğraftaki gibi üzerlerinden yarıya kadar artı şeklinde kesin ve kenarda bekletin.
*Fırın ısısını 180 dereceye ayarlayın.
*Derin bir karıştırma kabında yumurta, toz şeker ve tuzu mikserin yüksek deviri ile 4-5 dakika kıvamı kalınlaşana kadar çırpın.
*Kenarda beklettiğiniz kekik kokulu kremayı süzgeçten geçirerek yumurtalı karışıma ilave edin, Antep fıstığı tozunu da ekleyip karıştırın. Bu harcın yarısını fırın kabına boşaltın ve fırının orta katında 15 dakika kadar pişirerek katılaşmasını sağlayın.
*Kabı fırından çıkarın, incirleri kabın içine yan yana düzgün bir şekilde yerleştirin, fırın kabı sıcak olduğundan elinizi yakmamaya dikkat edin!
*Kalan harcı incirlerin üzerine akıtın ve kabı tekrar fırına alın. 35-40 dakika kadar gratenin yüzeyi açık kahverengi olana kadar pişirin. *Toplam pişirme süresi ön pişirmeyle birlikte 55-60 dakika olmalı.
*Pişen grateni fırından çıkarın ve 1 saat içinde sıcak olarak tüketin.
*Buradan da kendisini rahmetle anmak istediğim Arman Kırım nasıl servis yapacağımızı bile şu cümleyle anlatmış; Servis için kaşıkla önce bir incir alıp tabağa yerleştirmeli, sonra da pişmiş olan gratenden alıp incirin yanına koymalısınız…
*Ben de ilave olarak yanında vanilyalı dondurma ile servis yapın derim 😉
Afiyetle sevgiyle kalın..
Bir yanıt yazın