Trabzon Hurmalı Krem Karamelli Nefis Kek…
Yapılışı biraz zaman alsa da tek kelimeyle muhteşem lezzette olan keki misafirleriniz için deneyin derim…
Servis: Ortası delik yüksek kek kalıbında
Hazırlama süresi: 1 saat
Pişirme süresi: 75 dakika
Malzemeler:
1 tatlı kaşığı tereyağı + 1 yemek kaşığı toz şeker, fırın kabı için
250 ml ilk bardak ölçüsüyle;
Karamel için:
1 bardak toz şeker
1/2 bardak su
Trabzon hurmalı kek için:
1,5 bardak un
1/2 bardak bitter kakao
1,5 paket kabartma tozu, 15 gr
1 çay kaşığı tarçın
1 tutam tuz
170 gr tereyağı, oda ısısında
1 bardak toz şeker
3 büyük boy yumurta
1 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 bardak trabzon hurması püresi
Kreması için:
4 yumurta
1/2 bardak krema, % 35 yağ oranında
1 kutu condansed süt (yoğunlaştırılmış süt), 390 gr
2 tatlı kaşığı vanilya özütü
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
*Kek kalıbını tereyağı ile yağlayıp her tarafına toz şeker serpin, şekerin fazlalığını ters çevirerek silkeleyin.
*Karamel için; Toz şekeri kalın tabanlı tavaya alıp orta ateşte eritin, şeker tamamen eriyince tavayı ocaktan alıp dikkatlice suyu karamelin üzerine dökün. Tavayı tekrar ocağa alıp orta ateşte karamel rengine ve şurup kıvamına gelene kadar yaklaşık 4 dakika dakika kaynatıp ocağı kapatın. Oda ısına gelene kadar kenarda bekletin. Soğuyan karameli yağlanıp şeker serpilmiş fırın kabına akıtıp koyulaşması için buzluğa kaldırın.
*Kek için; Un, kakao, kabartma tozu, tarçın ve tuzu harmanlayıp eleyerek hazırda bekletin. Tereyağı ve toz şekeri derin bir kapta mikser ile krema haline gelene kadar çırpın. Yumurtaları birer birer eklerken mikser düşük deviri ile çırpmaya devam edin. Vanilya özütü ve trabzon hurması püresini ekleyip karıştırın. En son unlu karışımı yavaş yavaş eklerken bir yandan spatula ile karışım homojen kıvama alana kadar karıştırın.
*Krema için; Yumurtaları derin bir kapta mikserle 2-3 dakika çırpın. Krema, condansed süt, vanilya özütü ve unu ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
*Fırını 175 derece ısıya ayarlayın.
*Tabanı karamel ile kaplanmış kek kabını buzluktan alın, kakaolu hurmalı kek harcını dikkatlice karamelin üzerine dökün, üzerini spatula ile düzeltin. Kekin üzerine kremayı dökün. Kek kabının yanlarını folyo ile kaplayarak kalıbı alacak boyutta derin fırın kabına oturtun, kalıbın yarısı yüksekliğine gelene kadar fırın kabının kenarından sıcak su akıtın. Kek kalıbının üzerini de folyo ile kaplayın. Isınmış fırında 1 saat 15 dakika pişirin. Bu süre sonunda kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir, ıslak çıkıyorsa üzerindeki folyoyu çıkartıp 15 dakika daha pişirin. Fırından çıkardıktan sonra oda ısısında tamamen soğuyunca buzdolabında en az 6 saat veya bir gece dinlendirin.
*Ertesi gün kalıptan kolay çıkartmak için kek kalıbını alacak boyutta bir kapta su kaynatıp ocağı kapatın, kalıbı sıcak suyun içine oturtup yaklaşık 15 dakika bekletin, kalıbın üzerine servis tabağını kapatıp ters çevirin. Tüketene kadar buzdolabında bekletin.
Afiyetle, sevgiyle ve sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın