Trüf mantarı, krema ve sarımsaklı sosla hazırladığım tek başına ana yemek diyebileceğim doyurucu ve lezzetli bir makarna oluyor.
Trüf mantarını bilmeyenler için kısaca bilgi vereyim. Avrupanın bazı ülkelerinde Özellikle İtalya’da her yıl Ekim başından Şubat sonuna kadar trüf avcılarının özel yetiştirilmiş köpeklerle toprak altından çıkarttıkları kıymetli bir mantar çeşiti. Geçen sene Roddi, İtalya’da katıldığımız trüf avında avcı ve köpeği eşliğinde bu mantarla yerinde tanışma fırsatım olmuştu. Kokuyu alan köpek toprağı kazmaya başlıyor, sonra avcı devreye giriyor ve mantarı zedelemeden dikkatli bir şekilde topraktan çıkartıyor.
Adına festivaller düzenlenen ve orjinal ismine ‘Tartufo’ denilen mantarın siyah ve beyaz olarak iki çeşiti var. Kara elmas olarak adlandırılan, siyahı daha kıymetli ama beyazı az bulunduğu için daha pahalı olan tartufo gramla ve ceviz büyüklüğündekiler bile 20 eurodan başlayan fiyatlara satılıyor. Çok yoğun ve keskin bir aromaya sahip olan tartufonun küçücük bir parçası bile 1 paket makarnaya o muhteşem kokusunu veriyor. Aşağıda minik kavanozlarda konserve edilmiş tartufo ile yaptığım tarifi paylaşıyorum.
Hazırlama pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler:
1 paket yumurtalı linguine makarna
1 çorba kaşığı tuz, makarnayı haşlamak için
1 çorba kaşığı trüflü zeytinyağı
3-4 diş sarımsak
2 paket taze krema, 400 gr
1 minik kavanoz trüf mantarı konservesi (tartufo), 30 gr
1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
7-8 sap taze kekik
1 su bardağı parmesan peyniri, rendelenmiş
Yapılışı:
*Makarna için derin bir tencerede 3-4 litre suyu kaynatın, tuzu ekleyin, linguine makarnaları ilave edin paketin üzerindeki tarife göre al dante yani makarna diri olacak şekilde pişirmeye bırakın.
*Makarna pişerken sosu için vok tavasına trüflü zeytinyağını alın, ısınınca hafif ezilmiş sarımsakları ekleyin, 2-3 dakika sonra sarımsakları tavadan alın (bu işlemi sarımsakların kokusunu zeytinyağına bırakması için yapıyoruz).
*Krema ve trüf mantarını tavadaki zeytinyağına ilave edin, 3-4 dakika pişirin, bu arada haşlanan makarnaları delikli kepçe yardımıyla kremalı karışıma ekleyin, karıştırın. 2-3 dakika sonra oacağı kapatın. Üzerine karabiber ve kekik ekleyin, parmesan peynirini serpin. Sıcakken servis yapın.
Not:
*Makarnayı hiç bir zaman tamamen süzdürmüyoruz, sosu hazırladığımız tavaya delikli kepçe yardımıyla ekliyoruz, bu işlem makarnalar birbirine yapışmadan kolaylıkla sosla buluşmasını sağlıyor.
*Elinizde trüf mantarı yoksa aynı tarifi 250 gr herhangi bir mantarla yapabilirsiniz. O zaman 1 kaşık zeytinyağında ince dilimlenmiş mantarları soteleyin ve yukarıda verdiğim sırayla aynı yöntemle hazırlayın.
Bir yanıt yazın