Farklı peynirler ve baharatların aromalarıyla lezzet şölenine dönüşen Patates Fırın, davet sofralarında tavuk veya et yemeklerinin yanına çok yakışacaktır.
Aşağıda verdiğim ölçü 8-10 kişi için. Arzunuza göre miktarı azaltıp artırabilirsiniz.
Servis: 22*37 cmlik dikdörtgen fırın kabı
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 40 + 15 dakika
5-6 adet büyük boy patates, 1250 gr
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı muskat
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
1 tatlı kaşığı kekik
1 çay kaşığı tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı, kalıba sürmek için
100 gr İzmir tulum peyniri, rendelenmiş
100 gr taze kaşar, rendelenmiş
100 gr mozarella, rendelenmiş
400 ml krema
2 yumurta
Taze kekik, üzerine serpmek için
Yapılışı:
*Patateslerin kabuklarını soyup yıkayın, mandolin veya bıçakla incecik halkalar halinde dilimleyip bir karıştırma kabına alın. Üzerine karabiber, muskat, kırmızı toz biber, kekik, tuz ve zeytinyağını ilave edip, karıştırın.
*Fırın kabının dibine ve yanlarına 1 tatlı kaşığı tereyağını sürün.
*Patateslerin 1/3 nü fırın kabına yerleştirin, üzerine rendelenmiş İzmir tulum peynirini serpin.
*Peynirin üzerine dilimlenmiş patateslerin diğer 1/3 ünü yerleştirin ve taze kaşarı serpin.
*Kalan patatesleri peynirlerin üzerine alın.
*Krema ve yumurtaları derin bir kaba alarak çırpın ve patateslerin üzerine dökün. Fırın kabını hava almayacak şekilde folyo ile kaplayın.
*5 dakika önceden 190 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin, folyoyu çıkarın ve üzerine mozarella peynirini serperek tekrar fırına alın, kızarana kadar 10-15 dakika daha pişirin.
*Taze kekikle süsleyerek sıcak olarak servis yapın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Patatesleri uzun ve yassı olanlardan seçerseniz ince dilimlemek daha kolay olacaktır.
*Birkaç saat önceden pişirip servisten hemen önce ısıtabilirsiniz.
*Yukarıda verdiğim ölçünün yarısını yapacaksanız küçük boy kare borcam yeterlidir.
Bir yanıt yazın