Yeni keşifler;
Üzüm, ceviz, biberiye, zeytinyağı ve esmer şekerin nasıl da uyumlu bir hale dönüştüğünü anlamak için yapmak gerek
🍇🍞😋
Biberiyenin aroması, siyah üzüm ve cevizin damakta bıraktığı muhteşem lezzetle, kırıntısına kadar yiyip tadına doyamayacağınız bir kek olduğu konusunda bahse girebilirim 😉 Farklı lezzetleri seviyorsanız kesinlikle deneyin derim 🙂
Toskana Kekiyle tanışmam sonbaharda Arcadia Bağlarından gelen, şaraplık üzümlerin içinde en saygın ve değerlilerinden biri olan ’’cabernetsauvinion’’ üzümlerini değerlendirme çabalarıyla başladı. Birazını reçel yaparak tariflerde zaten paylaşmıştım, kalanı iplere asıp kapalı balkonda kurutmaya bırakıp belki kurabiye yaparım diye de yazmıştım.
Organic Tuscany Cookbook’ta bağ bozumu zamanında yılda sadece birkaç hafta yapılan ve orjinal adı Tuscan Grape Harvest Cake olarak karşıma çıkınca orjinal tarifteki 1 kg taze üzüm ölçüsü yerine yarım kg yarı kurumuş üzümle denemeye karar verdim ama işler yolunda gitmedi :(( Cabernet üzümlerinin çekirdeklerinin yoğunluğu ve kabuklarının kalınlığı, ayrıca yarı kurumuş olmalarından dolayı çok katı bir kek oldu :((
Vazgeçmek yok diyerek kıvamında nasıl yaparım arayışlarından sonra bu hafta büyük bir marketin kuruyemiş reyonundan aldığım çekirdeksiz siyah kuru üzümü sıcak suda bekleterek şişmelerini sağladım. Malzeme fotoğrafının içinde yer alan maden suyunu kullanmama gerek kalmadı. Kendi yorumumla hazırladığım kek diğer bildiklerimizden farklı olarak yerken ağızda dağılan ve içindeki aromaların uyumuyla çok lezzetli ve yumuşacık oldu. Evde hepimiz bu keki çok beğendik, yani yeni tarif sınıfı geçti ve sıra sizlerle paylaşmaya geldi 🍇🍞😋
***Aşağıdaki notlar bölümünde Eylül 2016’da sevgili arkadaşım Zeynep’in Arcadia Bağlarından getirdiği taze siyah üzümlerle yaptığım kekin kritikleri ve görsele göz atmayı unutmayın 😉
Servis: 23*23 cm yuvarlak veya kare kek kalıbı
Hazırlama süresi: 20 dakika
Pişirme süresi: 45 dakika
Malzemeler:
250 gr çekirdeksiz siyah kuru üzüm, ıslanıp süzüldükten sonraki net ağırlık 360 gr.
100 gr ceviz içi, iri parçalara ayrılmış
4 sap biberiye, yaklaşık 2 dolu çorba kaşığı
Yarım cup zeytinyağı, 125 ml
10 gr kabartma tozu, 1 paket
100 gr esmer şeker + 2 çorba kaşığı, kekin üzerine serpmek için
2 adet büyük boy yumurta, oda ısısında
Yapılışı:
*Öncelikle üzümleri derin bir kaba alın, üzerlerini 3 parmak aşacak gibi sıcak su ile doldurun, 1 saat kadar şişmeleri için bekletin, süzgeçte suları tamamen süzüldükten sonra geniş bir kaba alın, ceviz içlerini ekleyip üzümlerin ezilmemelerine dikkat ederek hafifçe yoğurun, kenarda bekletin.
*Pişirme kalıbına 1 tatlı kaşığı kadar tereyağı sürüp fırın kağıdı ile kaplayın, bu işlem kağıdın kaymasını önlüyor.
*Geniş bir tavaya yıkanıp kağıt peçete ile kurutulmuş biberiyeleri alın, zeytinyağını ilave edin. Ocakta kısık ateşte zeytinyağından minik baloncuklar çıkana kadar 10-15 saniye kadar kızdırın ve ılınması için kenara alın.
*Derin bir karıştırma kabına elenmiş ve kabartma tozuyla harmanlanmış unu alın, esmer şekeri ekleyin, yumurtaları da
ilave edip el çırpıcısı veya çatal ile 2-3 dakika kadar karıştırın. Zeytinyağı & biberiye karışımını unlu karışıma ekleyin, karıştırın. Üzüm & ceviz karışımını da hamura ilave edip karıştırın, fırın kabına alın. Üzerine 2 çorba kaşığı esmer şekeri serpin. Koyu kıvamlı bir hamur elde edeceksiniz, üzümler pişerken keki yumuşatıyor.
*5 dakika önceden 175 derecede ısıtılmış fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Ilındıktan sonra dilimlere ayırarak servis yapın. Kahve ve çay yanına çok yakışan bir kek oluyor.
Afiyetle sevgiyle kalın…
NOTLAR:
*Geçen sene kış aylarında kuru üzümü suda bekleterek yaptığım keki asıl tarife uygun olarak Trakya’da bağ bozumlarının olduğu bugünlerde taze sangiovese üzümlerinin yarım kilosuyla yeniden denedim. Kalan üzümler en kısa zamanda focaccia yapmak üzere şimdilik sepetiyle buzdolabında bekliyorlar 😉
*Bu defa yarım kilo kullandığım üzüm taze olduğundan hamura ekleyip karıştırınca biraz sulandı, yani bidiğimiz kek hamuru kıvamında oldu. Tadını soracak olursanız taze üzümler bitmeden deneyip pişman olmayacağınız muhteşem bir lezzet olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Yok benim şimdi vaktim yok kış gelince yaparım diyorsanız yukarıdaki kuru üzümlü yöntemle de gayet lezzetli bir kek elde edersiniz.
İnci Berna der ki
Müjgan ellerine sağlık. Ne kadar farklı bir lezzet kombinasyonu olmuş! Siyah üzüm, ceviz ve biberiye bir de zeytinyağı… damaklarda bir şölen olsa gerek.. bu lezzetlere bir de peynir yakışır sanki. Aklımda deli fikirler 😀 Siyah kuru üzüm için tavsiye ettiğin bir cins (adı) veya hazır paketlilerden almalıysam önerdiğin belirli bir marka var mı?
Chez Maman der ki
İnciciğim öncelikle yorumun için teşekkür ederim:) Farklı kültürlerin yemeklerine alışkın biri olarak senin beğeneceğin bir lezzet diyebilirim. Peynir neden olmasın! Siyah kuru üzümü Malatya Pazarlarından bulabilirsin. Sevgiler…