Kırklareli’ndeki Arcadia Bağları’nın sahibesi sevgili arkadaşım Zeynep, bağlarındaki nefis aromalı şaraplık Sangiovese üzümlerinden getirdiğinde ilk denemeyi yapıp kalabalık dost grubuyla test ettiğimizde hepimizin çok beğendiği bir lezzet ortaya çıkmıştı.
İlk yaptığımda Amerikan kap ölçüleriyle hazırladığım Focaccia’yı daha sonra 200 ml lik su bardağı ölçüsüyle netleştirdim.
Aşağıda tarifini verdiğim Focaccia genelde bildiğimizden farklı olarak iki kat ince hamurla hazırlanıp tepsi mayası da dahil dört aşamalı mayalama ile hazır hale getiriliyor. Fotoğraflardan da anlaşılacağı gibi birkaç defa mayalandığından dolayı hamurun kıvamı yumuşacık ve esnek👍
İtalya’nın Toskana bölgesinde bağ bozumu (harvest) zamanı iyi kalite şaraplık üzümle yapılan Üzümlü Focaccia’nın orjinal tarifi www.epiciouris.com dan alınmıştır. Ben ilave olarak üzerine biberiye ve deniz tuzu serptim 🌿👍
Geçen yıl İtalya Torino seyahatimde tesadüfen rastladığım pizzacıda stracciatella peyniriyle yapıldığına da şahit olmuştum. İlerleyen günlerde peynirlisini de hazırlayıp deneyimlerimi sizlerle paylaşırım. Eğer siz de deneyip yorumlarınızı yazarsanız kritikleri birlikte yapabiliriz🤗
*Yukarıda bahsettiğim mayalama aşamalarının kısa özetini tarif sonundaki notlar bölümünden okuyabilirsiniz.
Hazırlama mayalanma süresi: 3 saat
Pişirme süresi: 40 dakika
Malzemeler:
200 ml lik su bardağı ölçüsüyle;
1 paket instant kuru maya, 10 gr
3 çorba kaşığı sek kırmızı şarap
1 çorba kaşığı bal
3 su bardağı un
4 çorba kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı deniz tuzu
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tereyağı, tepsiye sürmek için
4 su bardağı kırmızı üzüm, yıkanıp kurulanmış
Sonra eklenecekler;
1 çay kaşığı iri deniz tuzu
2-3 sap biberiye
Yapılışı:
*Maya, şarap, bal ve ılık suyu derin bir kaba alıp karıştırın (stand mikser kullandığımdan onun kabında hazırladım, aynı işlemi el mikseriyle de yapabilirsiniz). Üzerini streç film ile kapatıp karışımda baloncuklar oluşana kadar bekletin (1. mayalama 10 dakika).
*Baloncuklar oluştuktan sonra unun bir su bardağını yavaş yavaş karışıma eklerken bir yandan mikseri düşük devirde çalıştırın. Elde ettiğiniz hamurun üzerini streç film ile kapatarak hamur iki katına ulaşana kadar ılık bir yerde bekletin (2. mayalama 40 dakika). Bu aşamada cıvık ve topaklaşan bir hamur elde ediyoruz endişelenmeyin! Kalan unları bu mayalanma süresinden sonra aşama aşama ekleyeceğiz.
*Hamur iki katı hacime ulaştıktan sonra zeytinyağı, unun 1,5 su bardağı kadarını ve 1 çay kaşığı tuzu da ilave edip mikseri çalıştırın (ele yapışan bir hamur elde edeceksiniz).
*Hamuru un serptiğiniz tezgaha alın, kalan yarım su bardağı unu yavaş yavaş ekleyip bir yandan elinizle 7-8 dakika kadar elastik bir kıvam alana kadar yoğurun (hamur elastik yapıya ulaşıp elinize yapışmadığı anda un eklemeyi durdurun. Havanın sıcaklığına göre bazen daha az, bazen de biraz daha fazla una ihtiyaç duyuluyor ama genelde 3 su bardağına yakın un yeterli olacaktır). Elastik hale gelen hamuru 1 tatlı kaşığı zeytinyağı sürdüğünüz kaba alarak streç film ile kaplayıp yeniden iki katı hacime ulaşana kadar mayalandırın (3. mayalama 40 dakika).
*Belki anlatması biraz uzun sürdü ama gerçekten yapılışı anlatmaktan çok daha kolay🙌
*1 tatlı kaşığı tereyağını fırın tepsisinin her tarafına sürüp hazırda bekletin.
*İki katı hacime ulaşan hamuru un serpilmiş tezgaha alarak havasını çıkarana kadar elinizle yoğurduktan sonra iki eşit parçaya kesin. İlk hamuru tepsinin içini tamamen kaplayacak boyutta merdane yardımıyla açarak tepsiye yerleştirin.
*Üzümlerin yarısını hamurun üzerine alıp 2 çorba kaşığı şekeri serpiştirin. Diğer hamuru da aynı ölçüde açarak üzümlerin üzerine yerleştirin. Fotoğraftaki gibi alttaki hamuru hafifçe çekiştirerek üstteki hamurun kenarlarına çatal yardımıyla sabitleştirin.
*Kalan üzümleri en üste yayıp kalan 2 çorba kaşığı şekeri üzümlerin üzerine serpiştirdikten sonra iri deniz tuzu ve biberiyeleri serpin, Üzümlerin yerlerini sabitlemek için elinizle hamura hafifçe bastırıp kürdanla delikler açın.
*Dördüncü ve son mayalama (tepsi mayası) işlemi için tepsideki hamurun üzerini streç film kaplayıp fırında 40 dakika kadar daha bekletin (fırının ısısını açmadan kapağı kapalı olarak!).
*Tepsiyi fırından çıkartıp fırın ısısını 180 dereceye ayarlayın, fırın yaklaşık 7-8 dakika ısındıktan sonra hamurun üzerindeki streç filmi alıp tepsiyi fırına sürün. 15 dakika piştikten sonra fırın ısısını 170 dereceye ayarlayıp focaccianın üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika daha pişirin.
*Ilındıktan sonra dilimlere kesip servis tabağına alın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*İlk aşamada kuru mayayı aktif hale getirmek için kısa bir mayalama işlemi uyguladım.
*İkinci aşamada zeytinyağı, tuz ve unun bir bölümünü kullanıp 40 dakika daha mayalandırdım.
*Üçüncü aşamada kalan unu da kullanıp mayalama yaptım.
*Dördüncü ve son aşamada tepsi mayalaması yaparak pişirmeye hazır hale getirdim.
Bir yanıt yazın