Annemden öğrendiğim ve ilerleyen yıllarda vanilya ekleyerek pişirdiğim marmelatlardan biri olan bu lezzeti kış boyu kahvaltılarda, kurabiye ve tartlarda kullanmak üzere onu anarak pişiririm. Anne tarifleri her zaman kıymetlidir değil mi? Haydi bakalım yapılışı çok kolay olan marmelatımızın tarifine geçelim:)
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 40-45 dakika
3 kg olgun şeftali, püre yaptıktan sonraki net ağırlık 2250 gr
1 kg toz şeker
1 adet vanilya çubuğu
2 adet çubuk tarçın
1 çay kaşığı tereyağı
1,5 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
*Şeftalileri yıkadıktan sonra kabukları soyup çekirdeklerini çıkartın ve rondoda püre haline getirin.
*Büyük bir reçel tenceresine püre yaptığınız şeftaliler ve şekeri alın. Vanilya çubuğunu uzunlamasına ortadan ikiye kesip içindeki tohumları ve kabuğunu tencereye aktarın. Tarçın, ve tereyağını da ekleyip karıştırın. Tereyağını önceki tariflerimde belirttiğim gibi reçel ve marmelatların üzerinde köpük oluşmasın diye eklemek gerek!
*Tencereyi ocağa alın, açık ateşte kaynamaya bırakın, sadece marmelat yaparken dikkat etmemiz gereken şey dip tutmaması için ara sıra karıştırmak!
*Yaklaşık 40-45 dakika sonra limon tuzunu ekleyip 2-3 dakika daha pişirip ocağı kapatın. Sıcakken temiz cam kavanozlara aktarın ve kapaklarını sıkıca kapatın. Soğuduktan sonra serin yerde saklayın.
*Güneş alan bir balkonunuz varsa pişen marmelatı geniş bir cam kaba alıp üzerini temiz bir tülbentle örtün. Güneşin yoğunluğuna göre 4-5 gün kadar bekletirseniz uzun süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Ferhan der ki
Tarifilere bir bakayım dedim.. sizin tarif ve marmelatın son rengi çok hoşuma gitti.. elinize sağlık..
Chez Maman der ki
Beğeniniz için teşekkür ediyorum🙏🌸