Lezzetlerin aynı, isimlerin farklı olduğu Terbiyeli Sulu Köfte’nin adı Rum mutfağında Yuvarlakia olarak geçiyor. Minik köfteciklere havuç, kereviz ve patates ilavesiyle hazırladığım bu lezzetli ve sağlıklı yemeği geçen yıllarda Terra Madre Toprak Ana Günü konsepti olan Ermeni, Sefarad ve Rum Yemekleri etkinliği için, Maria Ekmekçioğlu’nun annesinin tarifiyle yapmıştım.
Ana yemek olarak, yanında salata ile çok beğendiğimiz Yuvarlakia, Ayfer Yavi’nin Kardeş Mutfaklar kitabına giren lezzetlerden biri📚 İki can dostumun katkılarıyla bugünlere kadar uzanan bu leziz yemeği deneyin derim.
Hazırlama süresi:25-30 dakika
Pişirme süresi: 15-20 dakika
Malzemeler:
1 büyük boy havuç
1 büyük patates
1 büyük kereviz
3 adet kereviz sapı
1 büyük kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı tereyağı
Köfte için malzemeler:
500gr az yağlı kıyma, kasabınızdan 300 gramı dana, 200 gramı kuzu etinden hazırlamasını isteyin.
1 büyük kurusoğan, rendelenmiş
1 tatlı kaşığı kuru fesleğen veya reyhan
1 çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
Yarım su bardağı osmancık veya kırık pirinç
1 yumurta
2 -3 çorba kaşığı un
Terbiyesi için:
2 yumurtanın sarısı
1 büyük limonun suyu
Piştikten sonra üzerini süslemek için:
2-3 dal kereviz yaprağı, ince doğranmış
1 tatlı kaşığı sumak
Yapılışı:
*Öncelikle havuç, patates ve kerevizin kabuklarını soyup yıkayın ve küp şeklinde doğrayın, kuru soğanın kabuklarını soyun ve bütün olarak bırakın, kereviz saplarını da doğrayıp hepsini kenarda bekletin.
*Büyük bir tepsiye unu serpin. Diğer tarafta minik köftecikler için kıyma,rendelenmis soğan, reyhan veya fesleğen, karabiber, pulbiber tuz, yıkanmış pirinç ve yumurtayı geniş bir kapta yoğurun, küçük yuvarlaklar hazırlayın ve una bulayın.
*Şimdi en keyifli bölümü bu malzemeleri birleştiriyoruz;) Büyük bir tencerede 1,5 litre suyu kaynatın, havuç, patates, kereviz, bütün kuru soğan ve kereviz sapları, tuz ve yağları kaynayan suya ilave edin, 2-3 dakika pişirin, köfteleri ekleyin, tencerenin kapağını kapatıp kaynamasını bekleyin, kaynamaya başladıktan sonra kapağı aralayın. Benim yaptığım gibi kapağı kapalı unutunca taşmasın;) 15-20 dakika pişmesi yeterli oluyor.*Yuvarlakia pişerken terbiyesi için yumurta sarılarını ve limon suyunu çatalla iyice karıştırın, yemeğin suyundan bir kepçe kadarını bu karışıma yavaşça ekleyin ve karıştırın. Şimdi terbiyeyi yavaşça yemeğe akıtın ve aynı zamanda karıştırın. Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocağı kapatın. Üzerini kereviz yaprakları ve sumakla süsleyin.
Afiyet olsun
Not:
*Tariflerimde tuz ve baharat miktarlarını ortalama ölçülerde veriyorum, damak tadınıza göre azaltıp artırabilirsiniz.
Bir yanıt yazın