Hemen herkesin farklı kısır tarifi vardır. Zerdeçal ilavesiyle bir de böyle deneyin derim;) Kuru soğan ve biberleri soteleyerek yaptığım kısır özellikle kuru soğanı çiğ olarak sevmeyenler için de harika bir tarif. Ayrıca görsel olarak iştah açıcı bir lezzet…
Servis: 4-6 kişilik
Hazırlama süresi: 45-50 dakika
Malzemeler:
1 su bardağı kısırlık ince bulgur
1 su bardağı sıcak su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 adet kuru soğan, yemeklik incecik doğranmış
1 adet kapya biber, ince doğranmış
2 adet sivri biber, ince doğranmış
4 diş sarımsak, incecik doğranmış
1 tepeleme çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı zerdeçal
1 çay kaşığı pul biber
1 çorba kaşığı biber salçası, yoksa domates salçası da kullanabilirsiniz
Daha sonra eklenecek yeşillikler:
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 adet çengelköy salatalık
3-4 adet kornişon turşu
Yarım demet kıvırcık salata
Üzerinin sosu için:
Yarım limonun suyu
2 çorba kaşığı nar ekşisi
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
*1 su bardağı bulguru bir kaba alın, 1 su bardağı sıcak suyu ilave edin, üzerini kapatıp bir kenarda bekletin.
*Geniş bir tencereye zeytinyağını alın, ocağı orta ateşe ayarlayın, kuru soğanları ilave edip bir kaç dakika soteleyin, biberleri ekleyin ve 4-5 dakika sotelemeye devam edin, sarımsakları da ekleyin ve 1 dakika daha soteleyin. Kimyon, tuz, karabiber, zerdeçal, pul biber ve biber salçasını da ekleyip ocağı kapatın, bulguru ekleyin, karıştırın. Bulgurlu malzemeler tamamen soğuyana kadar bir kenara alın ve bu arada yıkanıp suyu süzülmüş maydanoz, dereotu, taze soğan ve çengelköy salatalıkları incecik doğrayın, kornişon turşuyu da ince doğrayın.
*Doğradığınız yeşillikleri tamamen soğumuş olan bulgurlu malzemeye ekleyin, üzerine limon suyunu, nar ekşisini ve zeytinyağını ilave edin, karıştırın.
*Yıkanıp suları tamamen süzülmüş kıvırcık salataları servis tabağına alın, hazırladığınız kısırdan ceviz büyüklüğünde toplar yapın, kıvırcık salataların üzerine yerleştirin.
Notlar:
*Tuz miktarını damak tadınıza göre ayarlayın.
*Kullandığım biber salçası Adana’dan geliyor, yaptığınız yemeklerde kullanacağınız salçaları yörelerden isteme imkanınız varsa çok daha lezzetli yemekler yaratabilirsiniz.
Bir yanıt yazın