Soğuk havalarda içimizi ısıtan, evde grip kovucu diye tabir ettiğimiz tavuk çorbasının en sevdiğimiz hali diyebilirim. Aşağıda zerdeçallı, tel şehriyeli ve terbiyesini tam buğday unu ile hazırladığım tarifi veriyorum. Hastalanmayı beklemeden bağışıklık sistemimizi güçlü tutmaya katkısı olan bu lezzetli çorbayı deneyin derim.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 15-20 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika (düdüklü tencerede)
Malzemeler:
6 adet tavuk baget but, kemikli
1 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak, ayıklanmış
2-3 adet kereviz sapı
1 havuç, ince dilimlenmiş
1 tatlı kaşığı tuz
2 litre su (10 su bardağı)
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı zerdeçal
7-8 sap maydanoz
Terbiyesi için:
1 büyük limonun suyu
1 yumurta sarısı
1 tepeleme çorba kaşığı tam buğday unu
Yapılışı:
*Tavuk bagetleri düdüklü tencereye alın, soyulmuş bütün kuru soğan, sarımsaklar, kereviz sapları, havuç ve tuzu ilave edin, 2 litre suyu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın, açık ateşte pişirmeye başlayın. Düdüklü tencere kullanacaksanız kaynama noktasına gelince ocağı kısık ateşe alın, 20 dakika pişirmek yeterli oluyor.
*Normal tencerede yaparım diyorsanız tavuk bagetler kemiklerinden ayrılıncaya kadar 40-45 dakika pişirin.
*Tavuk bagetler piştikten sonra haşlama suyundan çıkartın, biraz ılınınca deri ve kemiklerinden ayıklayıp küçük parçalara ayırın. Tavuğu haşladığınız suyun içindeki soğan, sarımsak ve havucu blendırdan geçirin (haşlama suyu ile birlikte), sadece içinde kemik kalmamasına dikkat edin!
*Tavuk suyunun olduğu tencereyi ocağa alın, didiklenmiş tavuk etleri, tel şehriye, pul biber, karabiber ve zerdeçalı ekleyin, orta ateşte kaynamaya bırakın.
*Bu arada terbiyesi için küçük bir kaseye limon suyu, yumurta sarısı ve unu alın, çatalla iyice karıştırın. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe ekleyip karıştırın (bu işlemi çorbanın kesilmemesi için yapıyoruz). Çorbayı bir yandan karıştırırken diğer taraftan yavaşça terbiyeyi ekleyin ve karıştırın. 1-2 dakika sonra ocağı kapatın. Yıkanıp incecik doğranmış maydanozları ekleyip karıştırın. Üzerini maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
Afiyetle sağlıkla kalın…
Bir yanıt yazın