İtalyan mutfağından;
İtalyanların leziz ekmeği focaccia sade olarak veya üzerine karamelize soğan, domates, fesleğen, sarımsak gibi çeşitli malzemeler eklenerek yapılır.
Temel hamur tarifini uygulayarak istediğiniz malzemeler ekleyebilirsiniz. Hamur pizza tabanı olarak veya pide yapımında kullanılabilir.
Aşağıda verdiğim tarifte zeytin, biberiye, kurutulmuş domates ve sarımsak kullandım.
Servis: 24*38 çapında dikdörtgen tepsi
Hazırlama mayalama süresi: 1 saatten fazla
Pişirme süresi: 15 dakika
Malzemeler:
7 gr instant kuru maya (1 tatlı kaşığı)
10 gr toz şeker veya bal (1 tatlı kaşığı)
320 ml ılık su (1,5 su bardağından biraz fazla)
500 gr elenmiş un (4 – 4,5 su bardağı)
10 gr tuz (1 tatlı kaşığı)
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerine:
7 – 8 yemek kaşığı zeytin (çekirdekleri çıkarılıp ince dilimlenmiş)
2 sap biberiye
8 adet kurutulmuş domates (ince doğranmış)
1 çay kaşığı sarımsak tozu
Yarım su bardağı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı mısır unu, tepsiye serpmek için
Piştikten sonra üzerine;
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı iri deniz tuzu
Yapılışı:
*Toz şeker veya balı suyun yarısında eritin, mayayı ekleyerek karıştırın. Üzerini streç film ile kaplayıp 10 dakika kadar baloncuklar oluşana kadar bekletin.
*Un ve tuzu harmanlayarak havuz gibi oyuk yapın, ortasına mayalı karışımı ekleyip dışardan içeri doğru toparlayarak sıvı malzemeyi una yedirmeye başlayın. Kalan suyu yavaş yavaş ekleyerek yaklaşık 7-8 dakika yoğurun (yumuşak ve ele hafif yapışan bir hamur olmalı). İhtiyaç duyarsanız 2-3 yemek kaşığı daha su ekleyin.
*1 yemek kaşığı zeytinyağını mayalama kabının dibine ve yanlarına sürün. Hamuru kaba alarak üzerini streç film ile kaplayın. Ilık bir yerde iki katı hacime ulaşana kadar yaklaşık 1 saat bekletin.
Bu arada üzerine kullanacağımız malzemeleri hazırlayalım:
*Zeytin, saplarından ayıklanmış biberiyeler, kurutulmuş domates ve sarımsak tozunu bir kaba alıp üzerine zeytinyağını ilave ederek karıştırın.
*2 yemek kaşığı irmiği fırın tepsisine serpin.
*Mayalanıp iki katı hacime ulaşan hamuru slikon mat veya az un serpilmiş tezgaha alarak 1,5- 2 cm kalınlığında olacak gibi açın, hamuru tepsiye yerleştirin.
*Zeytinli, kuru domatesli ve biberiyeli malzemeyi hamurun üzerine yayın, parmaklarınızla hamurun birçok yerine hafif delikler açın. İkinci mayalanma için hamurun olduğu tepsiyi streç film ile kaplayıp yaklaşık 40-45 dakika iki misli hacime ulaşana kadar ılık ve hava almayan bir yerde bekletin.
*Hamurun ikinci mayalama süresinin yarısı zamanda (yaklaşık 20 dakika sonra) fırın ısısını en yüksek dereceye ayarlayın.
*Hamur iki misli hacime ulaştığında tepsiyi ısınmış fırına verin. Pişirme süresinin 10 dakika sonrasında (üzerindeki kuru domateslerin yanmamaları için) fırın ısısını 200 dereceye alın. 5 dakika daha üzeri kızarana kadar pişirip tepsiyi fırından alın, sıcakken üzerine 1 yemek kaşığı zeytinyağını fırça yardımıyla sürün, deniz tuzunu serpiştirip ılıkken dilimlere ayırın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Notlar:
*Hamur yoğurma işlemini stand mikseriniz varsa yukarıda verdiğim sırayla 5 dakika yoğurmak yeterli oluyor. Eğer stand mikser kullanacaksanız Un ve tuzu harmanlayarak mikserin haznesine alın, ortasına çukur açarak mayalı karışımı ilave ederek düşük devirde çalıştırmaya başlayın. Kalan suyu yavaş yavaş ekleyin. Yaklaşık 5 dakikada hamur toparlanıp pürüzsüz ve yumuşak bir kıvama gelecektir.
*Sade olarak yapmak isterseniz hamurun mayalanma işleminden sonra tepsiye yerleştirip focaccianın en önemli özelliği olan parmaklarınızla hamura minik delikler açıp üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve deniz tuzu serptikten sonra pişirebilirsiniz.
Bir yanıt yazın