Tarif defterimden;
Yıllar evvel Kıbrıs’lı bir arkadaşımdan aldığım bu tarifte adı çörek olarak geçiyor ama pideye benziyor, ismini değiştirmeden tarifi paylaşıyorum. Mayalı hamurla yaptığım çöreğin içine zeytin ve taze sarmısak ve soğan çok yakışıyor, arzu ederseniz peynirli de yapabilirsiniz. Özellikle haftasonu kahvaltıları için yapılışı kolay, yumuşacık ve lezzetli bir çörek oluyor. Bu defa 28 cm lik bir kalıpta yaptım, biraz kalın, kek gibi ama lezzeti gayet yerinde oldu, daha ince yapmak isterseniz daha büyük kalıp kulllanabilirsiniz. Poğaça gibi de yapılabilir.
Servis: 28 cm lik kalıpta
Hazırlama süresi: 15 dakika
Mayalanma süresi: 45-50 dakika
Pişirme süresi: 35-40 dakika
Malzemeler:
300 gr beyaz un
200 gr tambuğday unu
1 paket instant, kuru maya
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 çay bardağı zeytinyağı
1 yumurta
220ml ılık su, 1 su bardağı +2 çorba kaşığı
1 çay kaşığı tuz
2-3 sap taze soğan, ince doğranmış
2-3 sap taze sarmısak, ince doğranmış
1 tatlı kaşığı kekik
1 su bardağı zeytin, çekirdekleri çıkartılmış
Üzeri için:
1 yumurta, çırpılmış
Yapılışı:
*Geniş ve derin bir kaba unları eleyerek alın, şekeri, mayayı ekleyip karıştırın. Ortasını havuz gibi açın, zeytinyağı, yumurta, ılık su ve tuz ekleyerek yoğurun, pürtüksüz ve yumuşak bir hamur olmalı, sert olursa 2 çorba kaşığı kadar su ekleyin. Taze soğan, sarmısak, kekik ve zeytinleri ilave edin, içindeki malzemeler eşit şekilde dağılana kadar yoğurun.Hamuru zeytinyağı ile yağlanmış kalıba yerleştirin.
*Fırını 50 derece alt üst konumunda ısıtın ve hamuru fırına alın, fırının kapağı kapalı olarak 50 derece ısıda 45- 50 dakika hamur iki katına kabarana kadar mayalanmaya bırakın. Bu işlem mayalanma süresi için pratik bir çözüm oluyor, hamur pişmiyor, endişelenmeyin.
*Tepsiyi fırından alın, fırın ısısını 180 dereceye alın, bu arada hamurun üzerine yumurtayı fırça yardımıyla yavaşça sürün, çekirdek, susam, çörek otu gibi istediğiniz bir tohumla süsleyin, fırına alın ortalama 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişirin, kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edin, kürdanı batırdığınızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir.
*Aynı kalıpta, bu şekilde de yapabilirsiniz–>>
Bir yanıt yazın