Karaciğer dostu enginar ile yapılabilecek en lezzetli yemeklerden biri…
Urla yöresinde ilk hasat olarak gelen, fazla büyük olmayan körpe sakız enginarlarla yaptığım zeytinyağlı dolmasında kullandığım pirinçli iç harcı çiğ olarak dolduruyorum. Enginarlar pişerken içindeki harç da pişiyor.
Yerken dışındaki yapraklar el ile koparılıp yaprağın dibindeki yumuşak bölüm yeniliyor, yapraklar bitince en sonunda hazine bulmuş gibi enginar çanağı ve bol yeşillikli iç harca ulaşılıyor. İşte tadına doyulmayan en lezzetli bölümü burası…
Urla’dan Sevgili Emine Hanım’ın ikinci defa gönderdiği enginarlar daha minik olduğundan, tepelerini kesmeye gerek duymadan hazırladığım dolmanın fotolarını da ekledim.
Taze ve dalından yeni koparılıp gönderilen sakız enginarları instagramda @hakimehanımciftligi nden sipariş verebilirsiniz.
Servis: 8 adet sakız enginar
Hazırlama süresi: 30-35 dakika
Pişirme süresi: 50-55 dakika
8 adet sakız enginar
1 su bardağı pirinç
5-6 sap taze soğan
1 demet dereotu
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pulbiber
1 çay kaşığı tuz
1 çay bardağı zeytinyağı
Sıcak su
Yapılışı:
*Enginarları alabilecek büyüklükte derin bir kaba 3-4 litre soğuk su alın ve yarım limon suyu ekleyerek hazırda bekletin.
*Enginarların en dışındaki sert yapraklardan bir sıra kopartıp atın, saplarını dibinden kesin (sapları dolmayla birlikte pişireceğiz).
*Fotoğraftaki gibi yaprakların tepesini keskin bir bıçakla kesip düzelterek içlerini açın. İç bölümündeki tüyleri kaşıkla kazıyın ve kararmamaları için yarım limon ile içlerini ovalayın. Limon suyu eklediğiniz soğuk su dolu kaba alın.
*Sapların dışındaki sert bölümü bıçakla soyun ve enginarların bulunduğu suya alın.
*İç malzeme için pirinci bol suda yıkayıp süzün ve geniş bir kaba alın.
*Yıkayıp incecik doğradığınız taze soğan ve dereotunu pirince ilave edin, karabiber, pulbiber, tuz ve zeytinyağının yarısını da ilave edip karıştırın.
*Enginarları sudan alıp pirinçli harçı herbirine eşit oranda pay edin. Tencereye tek sıra halinde olacak şekilde yerleştirin.
*1 limonu 8 eşit parçaya bölün ve dolmalara kapak yapın. Kalan zeytinyağını üzerlerine gezdirin, soyulmuş sapları da aralara serpiştirin.
*Sıcak suyu enginarların yarısına gelecek kadar kenarından akıtın. Tencerenin kapağı kapalı olarak kısık ateşte 50-55 dakika kadar pişirin. Tamamen soğuduktan sonra servis tabağına alın.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Bir yanıt yazın