Taze bakla, enginar, arpacık soğan ve portakal suyuyla hazırladığım bu lezzetin bir tanesi bile gayet doyurucu bir öğün oluyor. Mevsimi bitmeden karaciğer dostu olan enginarı taze bakla ile deneyin derim.
Bakla ve arpacık soğanları çanaklara bol bol pay edebilmek için bulabilirseniz iri boy enginarlardan tercih edin.
Servis: 6 kişilik
Hazırlama süresi: 20-25 dakika
Pişirme süresi: 30-35 dakika
Malzemeler:
250 gr iç bakla + 1 tatlı kaşığı tuz (haşlama suyu için)
24 adet arpacık soğan, kabukları soyulmuş
6 adet iri boy çanak enginar
1 su bardağı sıcak su
1 portakal suyu, taze sıkılmış
Yarım limon suyu
2 çorba kaşığı fındık yağı
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:
*Baklaları tencereye alın, üzerini dört parmak aşacak gibi su ilave edin, bir tatlı kaşığı tuzu da ekleyerek tencenin kapağı kapalı olarak orta ateşe kaynamaya bırakın. 15 dakika kadar haşlayın, sadece ezilmemelerine dikkat edin! Ocağı kapatıp baklaları soğuk su dolu kaba aktarın (bu işlemi pişmeyi durdurmak ve baklanın yeşil rengini koruması için yapıyoruz). Bıçakla soğuyan baklaların kabuklarını dağılmamalarına dikkat ederek soyun ve kenarda bekletin.
*Arpacık soğanları geniş ve yayvan bir tencereye alın, fındık yağını ilave edip orta ateşte sotelemeye başlayın, soğanlar pembeleşince enginarların açık tarafı alta gelecek şekilde tek sıra halinde tencereye yerleştirin, tuz, su, portakal ve limon suyunu ekleyerek tencerenin kapağı kapalı olarak önce açık ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte 30-35 dakika kadar pişirin. Ocağı kapattıktan sonra zeytinyağına da ekleyip 5 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
*Pişen enginarları spatula yardımıyla servis tabağına alın, haşlayıp kabuklarını soyduğunuz baklaları tencerenin dibinde kalan suya ekleyip karıştırın ve arpacık soğanlarla birlikte enginarlara pay edin. *Yemeğin bütün lezzetini içeren tenceredeki kalan suyu da ziyan etmeden enginar çanaklarının üzerlerine gezdirin.
Afiyetle sevgiyle kalın…
Not:
*Pratiklik açısından baklalar haşlanırken eş zamanlı diğer tencerede enginarı pişirebilirsiniz. Baklaların kabuklarını soyma süresinde enginar da pişmiş olacaktır.
Bir yanıt yazın